A boróka (Juniperus communis)

A boróka sziklás vidéken, hegyi legelőkön elterjedt. Gyümölcse (Fructis Juniperi) a gyógyászatban használatos. A borókában levő illóolaj kellemes gyanta illatú, cukrokat, szerves savakat és sókat tartalmaz, de van benne kalcium valamint bizonyos keserű anyag, a iuniperia.

A boróka gyümölcséből főzött tea elősegíti az emésztést valamint jó hatással van a vese és a vízhólyag bántalmakra. Véres vizelet valamint terhesség esetén nem ajánlott. A boróka-tea jó hatással van a reuma és gutaütés esetén, valamint jó vízhajtó. A boróka gyümölcséből főzött tea ezen kívül jó akkut bronhitisz esetén, megkönnyíti a köhögést, növeli az étvágyat, szabályozza az emésztést, csökkenti a püffedtséget, jó izzasztó s ezáltal eltávolítja a testből a káros anyagokat.
Tavasszal ajánlott a boróka-kúra: 10-20 borókaszemet főzzünk 1 l vízben.

A forrázathoz 2 kiskanál szárított gyümölcsöt forrázzunk le két deci vízzel s miután lehűlt, naponta vegyünk be 3-4 kiskanálnyit belőle.

A borókaolaj kiváló bedörzsölő szer, mely csökkenti a reumatikus fájdalmakat, jó a lumbágó ellen és a különböző ideges állapotban. A bedörzsöléshez egy marék összetört gyümölcshöz keverjünk mintegy deci alkoholt és néhány napi állás után keverjünk hozzá 1 l borecetet. 7-8 nap múlva szűrjük át. Lázas állapotban a szükségnek megfelelő alkalommal használjuk.