Csipkerózsa (Rosa vanina)

A csipkebogyó ősidők óta ismert gyógynövény. Rózsaszínű virágba borult bokrai a síkságok és a hegyvidék illatos dísze. Ősszel messziről észre vehetők piros termésbogyói. A gyógyászatban a csipkerózsa gyümölcse (Fructis rosae) használatos. Vadrózsaként is ismert bokor gyümölcse gazdag C vitaminban, de kis mértékben tartalmaz A, B1, B2, P, K vitaminokat és nikotinsavat is.

A  P vitamin révén a csipkebogyó jó hatással van a hajszálerekre, elősegítve a jó vérkeringést. Ezen kívül a csipkebogyó cukrokat, citromsavakat, tanint és más hatóanyagokat tartalmaz. A gyógyászatban erősítő szirupként, étvágygerjesztő, de kiváló aroma-tea, szörp és lekvár is készülhet belőle.

A csipkebogyó hűsítő ital készítéséhez is alkalmas: 10 deka összetört csipkebogyóra öntsünk egy liter hideg vizet. 12 órát érni hagyjuk, majd leszűrjük és hozzáadunk 10 deka cukrot, majd kiegészítjük egy literre. Hidegen tároljuk.
A csipkebogyó bármiféle felhasználásakor csakis zománcos edényt használjunk, mert a fémedények feloldják a benne levő C vitamint.