A csombor (Thymus serpyllum)

A gyógyászatban két fajta csombor használatos: a vadcsombor Thymus vulgaris és a termesztett csombor vagy kakukkfű, a Thymus serpillum.  A gyógyászatban a teljes növényt (Herba Serpilli) felhasználják.

A kakukkfű vagy vadcsombor évelő félcserje, apró levelekkel és pici lilásvörös virágokkal, de az egész növény igen illatos a benne levő illó olajok, a tymol és keserű anyagok miatt. E mediterrán vidéki növény nem rég óta termesztett vidékünkön, de tisztító hatása miatt közkedvelt.

A csombor-tea jó hatással van a máj és a veseműködésre. A növény egész föld feletti részét szedjük, s miután megszáradt szitáljuk át drótszitán, hogy a fás részt eltávolítsuk. Gyógyteának ajánlott.

A csombor (Thymus vulgaris) elnevezése szláv eredetű, népiesen borsfűnek is nevezik. A vadcsombor nem más, mint a vadon élő gyomnövény, mely gyógynövényként is jól ismert. A csombor termesztett változata pedig a kakukkfű, (Thymus serpillum). A gyógyászatban mindkét változat esetében a teljes növényt (Herba Serpilli) felhasználják.

A vadon élő csombor évelő félcserje. Levelei aprók, pici virágai lilásvörösek. Az egész növény igen illatos a benne levő illó olajok, a thymol és carvacol miatt.
A csombor begyűjtésekor a növény egész föld feletti részét szedjük össze. Vigyázzunk arra, hogy ne keveredjen közé más növény. Szárítsuk szellős, tűző naptól védett helyen. Miután megszáradt, szitáljuk át drótszitán, hogy a fás részeket eltávolíthassuk. Tároljuk csukott dobozban, hogy a benne levő illó olajokat minél tovább megőrizhessük.

A csombor alkalmazása igen széles körű, leginkább teaként ismert. A vadcsomborból főzött tea jó hatással van a máj és a vese működésére. A porrá tört csombort használják fogkrémek, szájvizek illatosítására is. Készül belőle köhögés gátló cukorka és féreghajtó szer is. A szárított csombor, kis tüllzacskóban a szekrénybe téve, kiváló molyűző.