Kamilla (Matricaria chamomilla)

A kamilla egyike a legrégibb idők óta használt gyógynövényeknek. A gyógyteáknál és a szépségápolásnál már oldalunkon is szó esett róla.

A kamilla mindenfelé elterjedt, megtaláljuk az útszéleken, a réteken, a házak mellett. Vannak vidékek, ahol nagy kiterjedésű kamillamezők találhatók. Épp ezért, ha házipatikánkhoz szedjük, lehetőleg keressünk olyan helyet, ahol tiszta a levegő, s a kamilla-mezőt még nem érte a nagyvárosok vagy az autópályák szennyezettsége.
A kamilla virága (Flores Chamomillae) kék színű illóolajat tartalmaz, mely görcsoldó, érzéstelenítő, tisztító és gyulladásgátló hatása révén kiváló gyógytea. Megfázás esetén a kamilla nagyszerű izzasztószer, így csökkenti a lázt. 

Alkalmas kamilla teának, forrázatnak, fürdővízbe, kozmetikára. A kamilla-olaj jó az égési sebekre. Ehhez vegyünk 10 g, azaz vagy két kanálnyi kamillavirágot és nedvesítsük be alkohollal. Néhány óra múlva tegyünk hozzá egy deci napraforgóolajat és vízgőz felett melegítve 2-3 óra alatt elpárolog belőle az alkohol. Közben gyakran kevergessük. Leszűrjük és kinyomkodjuk, majd az így nyert olajat sötét üvegben, hideg helyen tároljuk.

A megszárított kamillavirágpor állítólag jó fejfájás ellen. Néhány órával evés után vegyünk be egy kiskanálnyi port. Szájöblítésre a kamilla lehűstütt forrázatként ajánlott. Három kanál kamillát két deci vízzel forrázzunk le. 10-15 perc után szűrjük le és adjunk hozzá 4 g borecetet. A fáradt, száraz és irritált arcbőrre a kamillaborogatás ajánlott. A kamillagőz pedig tisztítja a bőrt. A kamilla virágja sok gyógytea és kozmetikum alkotórésze.