Gyógynövénytár

Aki már ismeri lakhelye környékét s tudja merre milyen fajta gyógynövényt keressen, az már azzal is tisztában van, hogy melyik növényt mikor gyűjtse be, melyik növénynek melyik részében rejlik a természetes gyógyászatra alkalmas hatóanyag.

Íme, néhány szó arról, hogy melyik évszakban milyen fajta gyógynövényeket kell keresnünk, azoknak melyik részét begyűjtenünk, s hogy melyik hatóanyag milyen bántalmakra alkalmas.

Gyűjtési naptár

NovenytarAz utóbbi évtizedekben bekövetkezett klímaváltozás annyira nyilvánvaló, hogy szinte már nem is érvényes a hagyományosan elfogadott gyógynövénygyűjtési naptár. Ha még nem is oly rég csikorgó teleink voltak, november végén, Katalin napjára a hó jobbára már lehullt s a Mikulás is szánkón jöhetett, a téli vakáció a korcsolyázás, a síelés ideje volt, mely a hegyekben még a tavaszi vakációban is megismétlődhetett, mostanában alig látunk havat s a hóvirág, mint idén is, már karácsonyra kivirágzott a házak körüli kiskertekben, a balkonokon.

Általános útmutatóként hadd álljon itt a természetbarátok hagyományos gyógynövény gyűjtési naptára mely eddig jól bevált, de idén bizonyára korábban kell elindulnunk a gyógynövényeket begyűjteni!