Az ibolya (Viola odorata)

A tavasszal frissem éledő, még lombtalan erdők fényében kifejlődő ibolya nem csak a mézre éhes bogarakat vonzza.

Kellemes illata, üde szépsége egyik kedvenc tavasz hírnökévé teszi, s mikor a városlakó szívesen odavet érte a virágárusoknak egy-egy garast talán nem is gondolná, hogy a szerény kis virág egyben gyógynövény is.

Az ibolya gyökere köptető hatású anyagot tartalmaz, mely megszárítva teának alkalmas. Mézzel ízesítve jó hatással van hörghurut esetén is. De főzhetünk tinktúrát, szirupot is belőle. Lehűtve kitűnő fagylalt.

Ibolya fagylalt

A fagylalt kiváló erőforrás, különösen ha diétásan, tejszínhab nélkül fogyasztjuk. Receptje egyszerű: vegyünk egy maréknyi ibolyavirágot, szár nélkül, és egy porcelánmozsárban zúzzuk össze. Adjunk hozzá kevés vizet és 125 g cukrot, s akkor ez a massza egy órán belül megköt. Ekkor tegyük jégre vagy a frizsiderbe, s ha megfagyott, fogyaszthatjuk.

Arctisztítás

Az ibolya arctisztításra is alkalmas. Ehhez egy marék ibolyasziromra öntsünk tiszta szeszt vagy rózsavizet, hagyjuk két napig állni, majd az így nyert pépet kenjük fel vékonyan az arcunkra, nyakunkra és a dekoltázsra. Kezelés után nedves vattával lemossuk. Zsíros és száraz bőrre egyaránt hatásos.

Ibolyaecet

10 grammnyi szárított ibolyagyökeret zúzzunk össze porrá. Maréknyi frissen szedett ibolyavirágot és negyed liter almaecetet helyezzünk rétegesen egy nagyobb befőttes üvegbe, zárjuk le légmentesen és hagyjuk állni két napig. Ekkor szűrjük le úgy, hogy egy fakanállal a virágokból is kinyomkodjuk a nedvet. Aztán egy deci desztillált vízhez keverjük hozzá az előzőleg már porrá tört ibolyagyökeret, s az egészet rázzuk jól össze. Illata kiváló frissítő.

Kozmetika

Az ibolyaillat megőrzésének másik módja, ha maréknyi frissen szedett ibolyavirágot 50 százalékos alkohollal keverünk és az egészet egy légmentesen zárt üveg vagy porcelánedényben, hagyjuk állni egy hétig sötét helyen. Aztán szűrjük le, és az így nyert sűrű folyadékot öntsük fel egy deci desztillált vízzel, rázzuk jól fel és tároljuk egy légmentesen zárt üvegcsében. Néhány cseppet a ruhánkra vagy egy zsebkendőre szórva ebből az ibolyaillatú folyadékból kiváló frissítő, a legnagyobb melegben is.