A kakukkfű (Thymus serpillum és Thymus vulgaris)

A kakukkfű, vagy  balzsamfű, latinul Thymus serpillum, évelő félcserje. Nevezik még demutkának is. A kakukkfű vagy balzsamfű nagyon régi és hatásos gyógynövény. Illatáról már messziről felismerhető. Vonzza a méheket, illatos virágmézet készítenek belőle.

A sok fajjal és alfajjal rendelkező növénycsalád két fajtája használatos a természetgyógyászatban: a közönséges és a kerti kakukkfű. A vadon növő kakukkfű, Thymus serpillum, apró illatos levelű, kicsi halványlila ajakos virágú  fűszer- és gyógynövény. Ritkán, de lehet vörös virágú is. A növény teljes egészében aromás a benne található thymol és carvacol nevű illó olajok miatt. E mediterrán vidéki növény nem rég óta termesztett vidékünkön, de tisztító hatása miatt közkedvelt.

A kakukkfű gyűjtése. A gyógynövény gyűjtési ideje július 21-től aug. 20-ig tart, vagyis az oroszlán jegyének idején, mely időszakot hulló csillagok havának is neveznek.
A kakukkfű szedésekor az egész föld feletti, virágos növényt szedjük össze. Miután megszárítottuk, törjük alaposan össze és egy drótszitán, könnyen rázogatva szitáljuk át, hogy a kemény, fás részeket eltávolítsuk belőle.