A kamilla a kozmetikában

A kamilla, amit ismerünk székfűvirág vagy pipitér néven is, egyike a legismertebb gyógynövényeinknek. Ez a csöves szárú, 10-30 cm magas növény mindenfelé felüti a fejét, de különösen szikes foltokban terem.

Erős, kellemes illatú virágfészkei sajátos szagát a bennük levő kékes színű olaj adja, melyben baldarinsav, kamelinsav és anthamidin is kimutatható.

Forrázata idegcsillapításra, gyomor- és bélfájdalmak enyhítésére alkalmas. Különösen a csecsemők püffedtségénél ajánlatos.

De jó hajápolásra, egyre tágasabb teret nyer alkalmazása a kozmetikában is:

Kamillás arctisztító

A kamilla kiváló alapanyag az arcápolásban. Vegyünk maréknyi friss kamillavirágot, morzsoljuk szét finoman az ujjunkkal és tegyük tűzálló üvegedénybe, öntsünk rá egy deci növényi olajt, lehetőleg bojtorján- vagy olívaolajat, és forrázzuk le, majd hagyjuk egy óráig állni, lefedve. Aztán szűrjük le finom szűrőn úgy, hogy a növényi rostokat is jól nyomkodjuk ki és tároljuk hideg helyen. Használatkor s keverékből cseppentsünk egy nedves vattára és dörzsöljük be jól az arcunkat. Kiváló arctisztító.

Kamillás bőrápoló

A kamilla tisztító hatása a legrégibb korok óta ismert. Maréknyi kamillavirágot szórjunk forrásban levő vízbe és forraljunk három percig. Aztán fedjük le és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt szűrjük le s közben a növényi rostokból is nyomkodjuk ki jól a nedvet. Az így nyert kamillateához csöppentsünk kevés citromlevet és illatosítsuk ugyanannyi rózsavízzel, rázzuk jól össze és tároljuk barna üvegcsében. Kiváló bőrápoló.

Hajápolás

A kamilla hajápolásra is kiváló. A kamillás hajvíz tisztítja a fejbőrt és szépfényt ad a hajnak. Különösen szőke haj esetén ajánlott. Fél liter tiszta alkoholt vegyítsünk el negyed liter rózsavízzel. Előzőleg fél maroknyi kamillából és ugyanannyi cickafarkból készítsünk tinktúrát, az egészet keverjük jól össze, rázzuk jól össze és tegyük félre fénymentes, hűvös helyre. Használatkor így így nyert hajvízzel masszírozzuk meg jól a fejbőrt.