Csipkebogyó tea

A csipkebogyó tea serkenti az epeműködést, ezért jó a májbántalmak ellen és kiváló vizelethajtó. Egyes vélemények szerint még a vesekövet is oldja.

A csipkebogyó hatóanyaga a magvakban rejlik, ezért a teát két kanál összetört csipkebogyóból készítjük: 10 percig főzzük, fél liter vízben.

Hogy a benne levő C vitamin ne vesszen el, a csipkebogyót a forrás pillanatában szórjuk a vízbe. Miután lehűlt, édesítve igyuk, langyosan vagy hidegen, a nap folyamán több adagban.


A csipkebogyó begyűjtése

Az egykori kutyatövis bokor, a vadrózsa korunkban már nagyra becsült gyógynövény, melynek több mint ötven faja ismert. A parlagi rózsa mellett mifelénk megtalálható a molyhos és rozsdaszínű, a piros és szürke levelű változat is. Ősszel minden felé ott bólogatnak előttünk a zömök bogyóktól terhes, hajlékony vadrózsabokor ágai. Mikor a bogyók barnás színárnyalatot nyernek, kezdődhet a szüretelés. A hecsedli lekvár jó minőségéhez feltétlenül fontos, hogy jól megválasszuk a szedés idejét. A bogyók vitamintartalma ugyanis a tenyészidő során egyre nő, mely csúcspontját a bogyók barnulása idején éri el.

Az ősz beköszöntével a természet közelében lakok tudják, hogy gyakran az egész család kirándul, hogy begyűjtsék a télire szükséges csipkebogyó adagot, melyet ingyen ad a természet. És ezt nemcsak gyógytea, hanem a finom hecsedli lekvár formájában is, amit a csipkebogyóból főzhetünk.

A csipkebogyó tárolása

A csipkebogyó tárolása a legegyszerűbb, ha a húsdarálón megőröljük és az így nyert törmeléket hirtelen megszárítjuk. Ezzel az eljárással biztosíthatjuk a  benne levő C-vitamin megmaradását a téli időszakra is. Naponta 10 grammnyi ebből az őrleményből bőven fedezi az emberi szervezet C-vitamin szükségletét. Ezen kívül, a csipkebogyóban szerencsés csoportosulásban meglévő más hatóanyagok révén, felvértezzük szervezetünket a fertőző betegségek, különösen a hűlés ellen.