Más gyógyteák

Az aranyvirágteához szükséges 10 g nyírfalevél is. Ehhez 70 g aranyvirág levelet főzünk. Vesebaj esetén ajánlott, de gyulladások tisztítására, a lemosáshoz is alkalmas

A bodzatea reuma ellen való: egy evőkanálnyi virágot negyed órán át főzzük. A teát lefekvés előtt igya a reumás beteg. A bodza kérgének főzete vizelethajtó. A bodza gyümölcséből főzött dzsem pedig kitűnő vesetisztító.

A cickafark tea a virágból és szárból főzhető. Gyomor- és bélbántalmak esetén használják, de borogatásra is alkalmas. A régi háztartásokban gyomorrontás esetén ezt itatták a gyermekekkel. Orrvérzés esetén is hatásos.

A cikória és a bojtorján gyökerét keverve az ibolya virágával tisztító hatású teát nyerünk, ami megszünteti a furunkulust és megtisztítja az arcot a mitesszerektől. A cikória-gyökér tea enyhe hashajtó hatású.

Az ezerjófű tea lázas beteg esetén úgy készül, hogy másfél liter vízhez 15-20 g ezerjófűt főzünk, majd 12 órai állás után szűrjük le a teát. Kisebb mennyiségben és frissen is iható: negyed liternyi vízhez 5 g ezerjófűt főzzünk.
Alkoholos kivonata gyomorkeserűként használatos.

A kökénytea enyhe hashajtó és előmozdítja a vizelést. Negyed liter vízbe 5 g kökényvirágot teszünk és egy percig főzzük, majd melegen fogyasztjuk. A kökény szárított leveléből pedig kellemes ízű, élvezeti teát nyerünk, mely forrón vagy jegesen egyaránt finom ital.

Kömény tea.  A köménymag egyik hasznos fúszerünk, de alkalmas teának is. A kömény tea kiváló püffedtség ellen, szabályozza a gyomorműködést, oldja a gyomorgörcsöt. A szoptató anyáknál a kömény tea növeli a tejmennyiséget. A kömány tea javallott bélgyulladás esetén is. A kömény tea, ánizzsal és korianderrel egyforma adagban keverve, kiváló béltisztító hatású.

A martilaputea köhögésűző. Egy csésze vízhez 5 g növényt számítva kitűnő szer a köhögés, a légcsőhurut, az influenza ellen.

A tüdőfűtea a rekedtség és légcsőhurut ellenszere. Elkészítéséhez 1 liter vízbe 10 g édesköményt és 30 g tüdőfűt teszünk, majd lefőzzünk fele mennyiségre. A főzethez adjunk negyed kiló cukrot és naponta fogyasszunk belőle három evőkanálnyit.

Az útifűtea meghűlés, köhögés ellen való. A tea elkészítéséhez azonban jó, ha van három csipetnyi  martilapu levelünk és egy csipetnyi ürömfűnk is, amit egy maroknyi útifűhöz keverünk, majd negyed liter vízben 5 percig főzzük. Rövid ideig állni hagyjuk, aztán megszűrjük s a szüredékhez 3-4 kanálnyi mézet keverünk és az egészet szörppé főzzük. Ebből majd negyedóránként egy kávéskanálnyit fogyasztunk.

A vidrafűtea jó gyomorerősítő és gyomornyugtató. Két-három kanálnyi apróra vágott levelet fél liternyi hideg vízbe teszünk, majd 5 percig főzzük. Ha kihűlt, étkezés előtt fél órával pohárnyit igyunk belőle.

A zsurlófűtea. A 40-50 g összevágott növényi részt 1 liter hideg vízbe tesszük és 15 percig forraljuk. Máj és vesebántalmak, valamint köszvény esetén ajánlott. A zsurlófűteát köhögés ellen is használják.