A kamillatea

A kamilla (Matricaria chamomilla) már az ókorban is használatos volt s a középkor híres arab orvosai, így Avicenna is ajánlotta, de írásos dokumentumok vannak arról, hogy Hippokratész, Dioszkoridész és Pliniusz szintén ismerték.

A kamillatea forrázatként a leghatásosabb. Csecsemők esetében alig néhány virág, felnőtteknek 1-2 kiskanálnyi szükséges. Alkalmas idegcsillapításra, gyomor- és bélfájdalmak enyhítésére, gyógyítására.

Különösen a csecsemők felfúvódása esetén jó hatású. A kozmetikában is nagy szerepe van. És a kamillatea hasznos a konyhában is: a kamillateába áztatott vagy azzal lemosott hús elveszti állott szagát.

Gyulladáseloszlató hatása miatt szájöblítő szerként használatos, kiváló baktériumölő hatása miatt pedig a kamilla egyre tágasabb teret nyer a kozmetikában.

A kamilla gyűjtése

A kamilla gyűjtési ideje május, amikor virágzása teljében van. Szedéskor ügyeljünk arra, hogy csak a virágfejeket tépjük le, szár nélkül. A gyűjtést legjobb akkor végezni, mikor a kamillavirágról már leszáradt a harmat. Az összegyűjtött virágokat terítsük egy tiszta abroszra vagy papírra és addig hagyjuk a friss levegőn, míg teljesen megszárad. Ekkor tegyük egy finomszálú, tiszta vászonzacskóba és őrizzük száraz, hűvös helyen.

<