Levendula tea

A levendula tea serkenti az epenedv-termelődést. A levendula virágát más gyógynövényekkel keverve a levendula tea jó a vese- és a májbetegségek ellen.

A levendulából illatos ecet vonható ki, mely megfázás, nátha és lázas állapot esetén alkalmas a bedörzsölésre.

A levendula-ecetet úgy nyerjük, hogy veszünk egy marék levendulafüvet, hozzákeverünk zsályalevelet, levendulavirágot, rózsaszirmot, gyömbért és borókát, aztán ráöntünk 1 liter borecetet. 7 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kinyomkodjuk. Ezt a masszát feltöltjük ecettel, egy literig.

Levendulavíz

A levendula egyik legkedveltebb alapanyag a szépségápolásban. A levendulavíz kiváló frissítő. Vegyünk  10 g levendulaolajt és keverjük el 200 g rózsavízzel. Ezzel mossuk le az arcunkat, majd hagyjuk jól beszívódni a bőrbe, pihenés közben.  Az arcpakolás után tiszta vízzel mossuk le.

Levendulás frissítőolaj

Maréknyi levendulavirágot, jó csipetnyi orbáncfüvet és ugyanannyi búzavirágot morzsoljunk el  finoman az ujjunkkal és helyezzük rétegesen egy nagyobb tűzálló üvegedénybe. Negyed liter finom fehérborba öntsünk két deci olívaolajt és keverjük össze, amennyire csak lehet. A keveréket öntsük a rétegenként elhelyezett növényekre, majd fedjük le légmentesen és hagyjuk állni négy napig. Ekkor készítsünk forró vízfürdőt és a teli edényt helyezzük bele és hagyjuk felforrni, gyakori kevergetés közben. A felforrt keveréket, szűrjük le  és tároljuk fényvédő, színes üvegben. A levendulás olaj kiváló frissítő és izzadtsággátoló.