Énekesmadarak óvása

A vidéki élet egyik kellemes velejárója az énekesmadarak koncertje. De ahhoz, hogy kedvenceink nyáron megörvendeztessenek minket a dalukkal, télen is óvnunk kell őket, elsősorban etetéssel. De a városi lakások kalitkába zárt énekesmadarai is sok odafigyelést igényelnek, nehogy elnémuljanak, vagy megszökjenek, s ki tudja a nagyváros melyik veszedelme végezzen velük. A következőkben néhány jó tanács az énekesmadarak óvására, tisztán tartására vagy megvásárlása esetén:

Énekesmadarak téli etetése. Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy télen is több időt tölthet üdülőházában, megfigyelheti milyen sok madár él körülöttünk. Etetésük külön szórakozás! Hozzáférhető helyre szórjunk a madaraknak magot, morzsát s egy tálacskában tegyünk oda vizet is. A befagyása ellen úgy védekezhetünk, hogy időnként meleg vizet öntsünk hozzá. Tanácsos lengő zsinórra húsdarabkákat kötni, hisz megfigyelhetjük, hogy az ide-oda lengő zsinórról az énekesmadarak sokkal könnyebben elcsípik az eledelt, mint a verebek. A pinty és a pacsirta szereti a dudvamagot is, a rigó nagy kedvence pedig a főtt burgonya meg a gyümölcs, sőt, még a kissé romlott almát vagy körtét is megeszi. Ha télen jól tápláljuk az énekes madarakat, nyáron bőségesen meghálálják nekünk énekükkel.

A kanári itatása. A kanári madárnak naponta kétszer adjunk friss ivóvizet. Télen azonban nagyon vigyázzunk, nehogy túl hideg legyen. Legjobb, ha előzőleg állni hagyjuk, szobahőmérsékleten. Amennyiben télen fűtetlen szobában tartjuk kedvenc kanárimadarunkat, naponta háromszor is adjunk neki friss vizet.

Madár-vásárlás. Jó tudni, hogy ha télen, a piacról vásárolunk pl. kanárit, azt ne vigyük azonnal a meleg szobába, hanem hagyjuk valahol egy langyosabb helyiségben, abban a kalitkában, amelyikben megvásároltuk s csak másnap állítsuk a meleg szobába. Kezdetnek adjunk neki káposztamagot, kevés főtt tojást, langyos ivóvizet. Vásárláskor kérdezzük meg az eladótól, mivel táplálkozott, hogyan élt addig a kanári, hogy könnyebben idomíthassuk saját otthonunkhoz. A kanárinak előbb meg kell szoknia új környezetét, s csak akkor énekel. A kanári esetében az akklimatizáció általában 8 napig tart.

A hallgatag kanári. Ha kedvenc madarunk folyton csak hallgat, bizonyára valami baj van vele. Vagy léghuzat érte, vagy homályos helyen van, avagy túl sokat adtunk enni neki, netán két madarat tettünk egy kalitkába. Ha egyenletes hőmérsékletű szobába helyezzük akár szeletke sárgarépa is visszaadhatja éneklő kedvét. Nagyobb baj lehet, ha a tollát tépi. Ez azt jelenti, hogy bogara van. De ez is kezelhető. Először is alaposan takarítsuk ki, majd tartsuk tisztán a kalitkáját. Nem árt egy kis fenyőágat is beletenni, éjszakára pedig takarjuk le egy tiszte fehér kendővel. Mikor ezt reggelente levesszük a kalitkáról, meglátjuk, hogy tele van apró piros foltokkal. Ezt egy-két napon át megismételve, tapasztalhatjuk, hogy kis kedvencünk megszabadult kínzóitól.

A fogoly madár. A kanári a fogságtól is "elnémulhat". Előfordul, hogy kiváló ápolás mellet sem szólal meg, nem örvendeztet minket énekével. Ez esetben megpróbálhatjuk, hogy naponta ugyanabban az időben, mondjuk délután, kiengedjük a kalitkájából és kis piskótaszerű süteménnyel, vagy fügedarabkával kedveskedünk neki. S meglátjuk, örülve szabadságának, a kanári újból megszólal. Közben vidáman szálldos bárki vállára, tenyerére, de jó, ha néha visszahelyezzük a kalitkába, hogy megszokja, az a valódi helye. Az sem árt, ha a kanári előtt fütyülünk, énekelünk, vagy akár valamiféle zenét hallatunk. Erre biztosan énekkel felel a kanári is. És nagyon vigyázzunk, ha szabadon engedjük, ne hagyjuk nyitva az ajtót, ablakot, nehogy elszálljon!

Megszökött énekesmadár. Ha városi lakásunkból megszökik egy énekesmadár, aligha remélhetjük visszatérését. Ám aki vidéken vagy kertes házban él, megpróbálhatja visszacsalogatni azzal, hogy az ablakba vagy a ház elé egy nyitott ajtajú kalitkát helyez. E mellé pedig másikat, egy éneklő madárral, ami énekével hamarosan visszacsalogatja megszökött társát.