Vegyszermentes tisztítás                            

A naturista háztartás egyik fő része a vegyszermentes tisztítás. Napjainkban, amikor a kereskedelem szebbnél szebb csomagolású, alaposan tesztelt és jól bevált tisztítószereket kínál, melyek, hála a modern technikának, a leggyorsabban és leghatékonyabban kitisztítanak mindent egy háztartásban, nem árt néha emlékeznünk elődeinkre, akik háztartásukat természetes, naturista módon, vegyszermentesen vezettek. Íme, a leggyakrabban előforduló szennyeződések vegyszermentes tisztítása, a régi receptek alapján:

Rézkilincsek tisztítása. Sokáig bezárt helyeken gyakran előfordul, hogy a rézkilincsek megzöldülnek, azaz rozsdásak lesznek. A rézkilincs tisztítása egyszerű. Ha kevés lisztet ecettel elkeverünk, azzal benedvesítjük a rézkilincs rozsdafoltjait és öt percig rajtahagyjuk, majd nagyon finom homokkal lesúroljuk s végül száraz gyapjúronggyal ledörzsöljük, ragyogó tiszta lesz a rézkilincs. És ezt a régi módszert más réztárgy esetében is alkalmazhatjuk, pl. gyertyatartók, hamutálcák stb. tisztításakor.

Rézedények tisztítása. Rézedényeink ragyogó aranyszínűvé válnak, ha forró burgonyalisztet ecettel keverünk s még egy citrom levét is hozzáadjuk. A rézedények tisztításakor ezzel a savanyú lisztes keverékkel átitatunk egy rongydarabot, majd finom homokba mártva alaposan megdörzsöljük vele a tisztításra szánt edényeket, amiket előzőleg forró vízbe mártunk. Tisztítás után a rézedényt leöblítjük, majd szárazra dörzsöljük.

Rozsdás vasaló tisztítása. Ma már aligha érdekes tanács az egykor a szabászathoz használt acélvasalók tisztítása, hisz a kereskedelem számtalan villanyvasaló modellt kínál, a legegyszerűbbektől a legkomplikáltabb, beprogramozott vasalókig, mégis előfordulhat, hogy valaki ragaszkodik egy-egy régi rozsdás vasalóhoz, mint családi ereklyéhez, s azt meg akarja tisztítani. A régi acél, vagy más vasalók, amiket hosszú ideig nem használunk, könnyen megrozsdásodnak, ha nem tartjuk száraz helyen, megfelelően becsomagolva. Ha mégis újra használni akarnánk a rozsdás vasalót, alaposan meg kell tisztítanunk, nehogy foltot ejtsen a szöveten. A rozsdás vasaló tisztítása úgy a legkönnyebb, ha a rozsdafoltokat bekenjük vajjal és finom sóval. E keveréket egy óráig a rozsdás vasalón hagyjuk, aztán valami vastagabb anyaggal szárazra és fényesre dörzsöljük.

Ónedény tisztítása. Napjainkban már nemigen használatos az ónedény, de sok háztartásban még fellelhető, akár egyszerű dísztárgyként is. A régi ónedény visszanyeri ezüstös fényét, ha fahamuból készült lúggal lesúroljuk róla a rárakódott szennyet, s ha megszáradt, az ónedényt sóba mártott puha gyapjúdarabbal megdörzsöljük. Mivel ennek a sónak igen finom szemcséjűnek kell lennie, nehogy megkarcolja az ónedényt, legjobb, ha egy tiszta rongydarabban a sót porrá törjük. A finom só nem karcolja meg az ónedény felületét, de szép ezüstfényűvé teszi.

Perzsaszőnyeg tisztítása. Ha a szőnyeg bepiszkolódott, feszítsük ki simára a padlón és dörzsöljük át egy puha ronggyal, amit előzőleg egy liter, 8 evőkanálnyi szalmiákszesszel elkevert vízbe mártogatunk. A vizet többször cseréljük ki. Az ily módon kezelt szőnyeg nem csak kitisztul, de visszanyeri eredeti fényét is.
A perzsaszőnyeg tisztítására az ecet is igen alkalmas. Miután a szőnyeget jól kiporoltuk, jól keféljük át ecetes vízzel. Ettől nemcsak visszanyeri fényét, de elűzi a természet ölén épült víkendházakban esetlen előforduló férgeket is.

Ágytoll-tisztítás. Napjainkban igen elterjedtek már a műanyagból készült párnák, de az igényes háziasszonyok jobbára még mindig ragaszkodnak a lúdtollból, főleg pihéből készült ágyneműhöz. Ennek értéke, hogy könnyen tisztítható is. Az ágytoll-tisztítás mosással a legegyszerűbb. Az ágytollat épp úgy mossuk, mint a fehérneműt. Jó, ha az ágytoll mosását egy szélcsendes, meleg nyári napon végezzük, amikor egy tiszta lepedőn vagy gyékényen kiterítve a napra, azonnal megszárad. Akinek van padlása, ott is megszáríthatja az ágytollat. Az így kimosott ágytoll alaposan kitisztul és ismét szép, fehér ágytollat nyerünk.

Nyersselyem tisztítása. A nyersselyem mindig divatos viselet. A nyersselyem ruhát legjobb langyos vízben, kézzel mosni, tiszta fehér szappannal. Aztán a nyersselymet alaposan öblítsük ki. Nagyanyáink még azt is megtették, hogy a nyersselyem utolsó öblítővízébe kevéske zselatint és egy kis cukrot tettek, ami jobb tartást ad a selyemnek. Aztán csak addig szárítsuk a nyersselyem ruhát, míg épp eléggé nedves marad a vasaláshoz.

A viaszfolt eltávolítása. Ünnepi alkalmakkor, és nem csak akkor, egyre inkább divatossá vált a gyertyadísz. Ilyenkor könnyen megesik, hogy az olvadt viasz a terítőre, a szőnyegre, vagy épp a ruhánkra csurran. A viaszfolt eltávolítása igen egyszerű: a viaszfolttal érintett kelmét simítsuk ki, tegyünk rá egy nedves ruhát vagy a minden házban fellelhető konyhai papírtörlőt és forró vasalóval könnyen, nyomás nélkül kivasaljuk. A hőre a papír felszívja a viaszfoltot, és az anyag kitisztul.

Nemezkalapok tisztítása. Korunkban igen divatos a kalap, aminek tisztítása ugyan egyszerű, de már aligha ismert az egyszerű mód, ahogy egykor nagyanyáink gyorsan és jól kitisztogatták a kalapot. Főleg a nyári kalapokkal akad hamar gondunk, mert a nagy melegben megizzadhatunk, s bepiszkolódik. Nos, a műszálból font kalapok aligha okoznak gondot, hisz olcsók, hamar eldobhatók. Az értékes nemezkalapokat viszont érdemes kitisztítanunk. A nemezkalap tisztításához nem kell más, mint egy kis ecetbe mártogatott spongya, amivel a szennyeződést kidörzsölhetjük. Az így kezelt nemezkalap visszakapja puhaságát és fényét.

Penészfoltok tisztítása. Előfordul, hogy a csak nyáron használt víkendházunkban felhalmozott fehérnemű penészfoltot kap a tél folyamán lehűlt és nedvessé vált helyen. A penészfolt egyszerű mosással nem tisztítható, de ha a fehérnemű penészfoltját bekenjük vajjal és kis hamuzsírt kenünk rá, majd kis ideig állni hagyjuk a penészfolt átázik. Aztán a penészfoltos fehérneműt a szokásos módon kimossuk, s máris megszabadulunk a kellemetlen penészfolttól.
Ha a penészfoltot idejében észrevesszük, akár egyszerű szalmiákszeszes vízzel is kimoshatjuk a fehérneműből.

Bőrbútor tisztítása. Napjainkban nagyon divatos a bőrbútor, kapható is a kereskedelemben számos csodaszer a karbantartására, mégse feledkezzünk el egyszerű házi-szeres karbantartásáról! A bőrrel bevont pamlagok, székek természetes módon újjávarázsolhatók, ha felületét bedörzsöljük habbá vert tojásfehérjével.
A bőrkötésű könyvek, bőrből készült kazetták stb. szintén ilyen módon tisztíthatók.

Szalmagyékény tisztítása. Napjainkban ismét divatossá vált, különösen a víkendházakban, a szalmagyékény. De mint minden, a szalmagyékény is csak tisztán szép. A szalmagyékény tisztítása egyszerű: egy maréknyi konyhasót oldjunk fel meleg vízben, s az ebbe az oldatba mártogatott durva kefével alaposan dörzsöljük le a szalmagyékényt. Az így kezelt szalmagyékényt olyan széppé és fehérré tehetjük, amilyenné csak akarjuk - erőnktől, kitartásunktól függ.

Gyümölcsfoltos kezek tisztítása. Ha valamilyen gyümölcsöt tisztítunk, s különösen télire való eltevéskor kifejtjük a meggyet vagy almát tisztítunk, tapasztalhatjuk, hogy gyakran két-három napig is foltos, fekete marad a kezünk, bármennyire is mosnánk, dörzsölgetnénk. De ha munkánk elvégzése után nem vízben, hanem először tejben mossuk le a kezünket, láthatjuk, hogy a tej magába szívja a feketeséget s a kezünk tiszta lesz.
A citromlé is leviszi kezünkről a gyümölcsfoltot.

Olajfesték eltávolítása. Előfordul, hogy valamely tárgyról el akarjuk távolítani az olajfestéket. Ehhez keverjünk el egy rész terpentinolajat és két rész szalmiákszeszt. Az olajfesték eltávolítására szánt keveréket rázzuk jól össze, míg tejszínűvé válik, majd kenjük rá az olajfestékes részre. Az olajfesték ettől rövidesen felolvad, és könnyen letörölhetjük.

Penészes pince felújítása. Előfordul, hogy a pince nedves falába penészgomba ver gyökeret. Sajnos, olykor még a rosszul fűtött a panelházak lakásainak a falán is. S a penészes fal dohos, kellemetlen "pinceszaga" beleivódik minden ott lévő tárgyba. A penészes helyet sürgősen fertőtleníteni kell! A penészes pince vagy fal felújítására a legegyszerűbb eljárás az, hogy kemény szálú seprűvel vagy súrolókefével alaposan ledörzsöljük az egész felületet, s miután így a penészgombát eltávolítottuk, egyszerűen a minden háztartásban létező ecetbe mártott keményszálú ecsettel beecseteljük a falakat, míg ez a fertőtlenítő szer jól beleivódik. Az így kezelt fal nem lesz többé penészfoltos, és nem áraszt dohos "pinceszagot" .

Vasrozsda elleni máz. A falusi vagy víkendházak körül általában sokféle vasat alkalmazunk, ami hamar rozsdásodik. A vastartályokat például, legegyszerűbben úgy óvhatjuk meg a rozsdától, hogy bekenjük tiszta cementtel. A cement, vízzel olyan állagúra hígítható, amilyenre mi akarjuk. A vastartály esetében keverjük olyan hígra a cementet, hogy azt ecsettel könnyen rákenhessük. A vastartály bekenést többször megismételve, meglepően tartós vasrozsda elleni mázt nyerünk.