Arctisztító növények

A kamilla. A szárazbőrűeknek hasznos néha kamillagőzben tisztítaniuk az arcukat. Az így előidézett izzadság 10-15 perc alatt megtisztítja az arcbőrt, a bőr irritálása nélkül. Utána könnyedén masszírozva mossuk le, csak vigyázzunk, nehogy megfázzunk gőzölés közben! A kamillateával lemosott arcbőr felfrissíti, megtisztítja és megpuhítja az arcbőrt. Jó alapozó.

A galagonyavirágból főzött tea nemcsak altató, nyugtató hatású, de igen alkalmas a zsíros bőr lemosására.

A liliomszirom. Szedjünk fehér liliomvirágot és áztassuk tiszta alkoholba. Ezzel rendszeresen mosva az arcbőrt, eltűnteti a szeplőket.

A citromlé. A tradicionális szappanok idővel kiszárítják az arcbőrt, ezért időnként szükséges felfrissíteni, hogy visszanyerje eredeti egyensúlyát. A citromlé, némi desztillált vízzel keverve, az arcbőrt bársonyossá teszi, összehúzza a kitágult pórusokat. Hosszabb ideig használva alaposan megtisztítja a bőrt a mérges anyagoktól, a vízhálózatban levő káros anyagoktól. Egy citrom levét keverjük össze egy tojás felvert fehérjével, s kiváló maszkot nyerünk a zsíros bőr ápolására. Tíz perc után, nedves tamponnal töröljük le.

A narancslé. Szeletekre vágva a narancs kitűnő arcpakolásnak, felfrissíti a bőrt, de a kikészítés is tartósabb, ha az alapozókrém előtt narancslébe tett vászondarabot terítünk az arcunkra s azt hagyjuk megszáradni rajta.

A málna és ribizli. Nyáron hasznos kihasználni a friss gyümölcsöket. A száraz bőrűeknek a málna, a normál bőrűeknek a ribizli ajánlott arcpakolásra. Felfrissíti a bőrt.

A sárgadinnye. A napozásnál túlságosan átforrósodott arcbőrt lehűti és megnyugtatja a sárgadinnye. Szeletekre vágva pakolásként tegyük az arcunkra.

A rizslé. Mielőtt megfőznénk a rizst, alaposan megmossuk. Ha az első vízben vagy öt percig mossuk, fehéressé válik a víz, mert rizsrészecskéket tartalmaz. Régen, amikor kizárólag tiszta vízzel mosták a rizst ez nagyobb mennyiségben maradt az öblítővízben de még ma, az iparilag csomagolt rizs öblítése után maradt víz is alkalmas az arcbőr tisztítására, mert téplálja, hidratálja és bársonyossá teszi, sőt gyógyítja is az arcbőr irritációit. Alkalmazása egyszerűen ügy történik, hogy az arcunkra lötyköljük és jó, ha utána meg sem mossuk tiszta vízzel, hogy a rizslé beszívódjon s így táplálja az arcbőrünket.

Az uborka. Az uborkából nyert arclemosószer közismert. Általában reggel használjuk, egész nyár folyamán. Kozmetikai szempontból az uborka kiváló. Használhatjuk ráncosodás ellen, sebek ecsetelésére, a napégett bőr kezelésére. Egyaránt ajánlatos a száraz és a zsíros bőrre, valamint bőrkeményedésre és majdnem minden bőrbántalom esetén.

Az uborkanedv tisztítja, hűsíti, gyógyítja és hidratálja az arcbőrt, eltávolítja a ráncokat és megnyugtatja a bőrt. Naponta használatos. Az uborkanedv elkészítéséhez vegyünk 150 g uborkát, vágjuk szeletekre és tegyünk hozzá fél deci 20-40 %-os alkoholt, majd zárjuk be hermetikusan egy üvegbe és tegyük sötét, hideg helyre egy hónapig, aztán szűrjük át egy finom vásznon. Az arc letisztítása után egy vattatamponnal nyomkodjuk finoman az arcra. Nem mossuk le. Nyáron akár közvetlenül az uborka friss nedvét is használhatjuk.

A méz a szépségápolás kifogyhatatlan forrása. Tápláló és tisztító hatása révén a méz fontos helyet nyert a természetes gyógyászatban. A méz minden típusú arcbőrre, még az elöregedett, száraz, érzékeny vagy a csecsemők irritált bőrére is ajánlott, mert a bőrt bársonyossá teszi, megtisztítja. Alkalmazása könnyebb s főleg hatásosabb, ha arcápoláshoz korpával keverjük.