Arctisztító olajok

Az arctisztítás első lépéséhez bármilyen olajat használhatunk, a fő hogy az természetes eredetű legyen. Ilyen a csukamájolaj, a dió, a sáfrány, mandula vagy oliva, esetleg kamélia-olaj. 

A kamélia-olaj. A kamélia mifelénk nem honos és a szobában senyvedő példányok magja jobbára nem is fejlődik ki annyira, hogy abból olajat nyerjünk de távol-keleten, főleg Japánban sok évszázados hagyománya van ennek az értékes olajnak az arc- és hajápolásban.

Ide azért sorolom, mert a kamélia a maga meleg rózsaszíntől élénkpirosig terjedő színskálájával a női szépség szimbóluma. Ahol honos, úgy szedik mint mifelénk a mandula magját, s szárítás után száraz helyen tárolják. Amennyiben be tudjuk szerezni, használatkor tegyünk néhány magot és némi rizskorpát a mosdózacskóba, verjük erősen néhányszor valamiféle kemény felülethez amíg előserken a magokból az olaj. Ezt a kis zacskót melegvízbe mártjuk, s megjelenik az a tejes folyadék, melyet az arcunkra dörgölhetünk. Végül leöblítjük. A kamélia-olaj kiváló tisztító, eltávolítja az elhalt sejteket, és hidratálja az arcbőrt. De csak a száraz és normál bőrűeknek ajánlott, hetente egyszeri alkalmazással.

A ricinusolaj kiváló a láztól kicserepesedett ajakra.