Bőrápolás, bőrkeményedések gyógyítása

A búzacsíra hatásos bőrápoló és gyógyító hatású. Szépanyáink receptje ma is érvényes: vegyünk 250 g búzacsírát, tegyük azt egy vászonzacskóba, és lógassuk bele a fürdővízbe, melyben előzőleg elkevertünk egy csésze mézet. Az ilyen keverék gyermekek esetében is alkalmas ápolásra.

A mézes búzacsíra fürdőt igényesebben is elkészíthetjük úgy, hogy a búzacsírát mézzel kevert forró vízzel leforrázzuk, majd átpréseljük egy finom szitán és ezt a pépet öntjük a fürdővízbe.

A búzacsíra fürdő kíméletesen tisztít, gyógyítja a sérült, gyulladt bőrt.

A citromvíz egyik legjobb bőrtisztító. Egy rész frissen préselt citromlevet és egy rész narancsvirágvizet keverjünk el két rész desztillált vízzel. Az egészet rázzuk jól össze. Az így nyert citromvíz kellemes illatú és gyógyító hatású, mert kiegyensúlyozza a bőr savállományát. Ha a citromvízzel szeplőket akarunk elűzni vagy a túl lebarnult bőrt kifehéríteni, naponta három-négyszer ecseteljük be az illető felületet.

Arctisztító író. Az arc, a nyak és a dekoltázs megtisztítására a szappan nem igen ajánlott, kapható is a kereskedelemben számtalan arctisztító szer, néha mégsem árt kis szünetet tartanunk, és természetes anyaggal próbálkozzunk. Sikerrel járunk, ha az arcra, nyakra és a dekoltázsra a tejből nyert írót alkalmazunk. Ehhez vegyünk egy csésze friss írót, egy kis vatta tampont nyomjuk bele, és a felszívódott íróval finom, felfelé irányuló mozdulatokkal törölgessük le a bőrt.

A tojássárgája-pakolás a fáradt nyakra ajánlott. Egy tojássárgáját keverjünk össze egy kiskanál mézzel és néhány csepp olívaolajjal. Ezt a keveréket kenjük fel finoman a az arcra, nyakra és a dekoltázsra. Húsz percig hagyjuk a bőrön, majd meleg vízzel öblítsük le. A tojássárgája táplálja és simítja a bőrt. Száraz és érzékeny bőrre ajánlott.

Tyúkszem. Előfordulhat, hogy valamelyik nem megfelelő cipő miatt bőrkeményedés képződik a kis lábujjon. Hogy ezt fájdalommentesen eltávolíthassuk elég, ha naponta citrommal kenegetjük és meleg lábvizet veszünk, ettől a bőr megpuhul és könnyen eltávolíthatjuk.

Könyök ápolása, citrommal. A bőrkeményedés ellen igen hasznos a citromlé. A félbevágott citromommal dörzsöljük be naponta, de legalább hetente kétszer a könyökünket és a kellemetlen bőrkeményedés elmúlik, a könyök visszanyeri egészséges színét. A citrom ugyanis puhító hatású. Ezért a szeletekre vágott citromot használhatjuk szemölcs vagy tyúkszem esetén is. Ilyenkor a citromszeleteket jól rákötjük az érintett helyre, s ha az eljárást hosszabb ideig alkalmazzuk, a tyúkszem vagy a szemölcs megpuhul és könnyen eltávolítható.

Repedezett kézbőr ellen. A finom bőrű kéz könnyen megrepedezik a téli hidegben. A durva, felpattogzott bőr könnyen helyre hozható, ha egy liter meleg vízben felolvasztunk egy evőkanál mézet és esténként bekenjük kezünket e folyadékkal. A szer még hatásosabb, ha kanálnyi glicerint is keverünk hozzá.

Libabőrös kar. Ha fázunk, vagy rosszul érezzük magunkat, a karunk libabőrössé válik. Akkor is libabőrös, ha izgulunk, ha aggódunk valamiért. Vagyis, a libabőr többnyire az idegesség jele, ezért elsősorban idegállapotunkra kell ügyelnünk, egészségünket kell erősítenünk. De nem árt, ha karunkat hetente egyszer-kétszer tejjel vegyített vízben áztatjuk. Ezen kívül fürdéskor mossuk meg alaposan szappannal vagy és dörzsöljük meg erősen a fürdőkefével mígnem teljesen vörös lesz. Aztán kenjük be valamilyen fürdőolajjal s végül mossuk le forró vízzel. A kitartó kezelés eredménnyel jár.

Kézápoló balzsam  kicserződött bőr ellen. Két kiskanál mandulapépet keverjünk el egy kiskanál felolvasztott mézzel, addig, amíg kihűl. Vigyázzunk arra, hogy a méz ne forrjon fel. Aztán adjunk hozzá egy tojássárgáját és néhány csepp keserűmandula-olajt és légmentesen, hidegen tároljuk. Fontos tudnunk, hogy ez a kézápoló balzsak csak egy hétig tartható, a nyers tojás miatt!

Glicerines kézápoló. Egy kiskanál mézet elkeverünk néhány csepp glicerinnel és hozzáadunk két kiskanál édesmandula-olajt. Külön elkeverünk egy kiskanál burgonyalisztet három nagykanál rózsavízzel. A két keveréket hosszas ideig összevegyítjük és az így nyert krémet esténként a vörös és kiszáradt bőrű kézre kenjük. Ajánlatos cérnakesztyűt húzni rá, hogy ne zsírozzuk be az ágyneműt. Kellemetlen így aludni, de megéri, mert a repedezett, vörös bőr néhány alkalmazás után ismét puha, finom tapintású és fehér lesz.