Hajhullás kezelése

Egészséges haj esetében a hajápolás első és legfőbb feltétele a tisztántartás. A rendszeres hajmosás mellett hetenként legalább kétszer fésüljük ki hajunkat sűrűfésűvel. A kefét csak ritkán használjuk. Nem árt havonta finoman bedörzsölni fejbőrünket tiszta alkohollal.

Hajhullás esetén viszont a hajápolás sokkal körülményesebb. A hajhullás a gyökerek, a hajhagyma betegsége és gyógyítása épp oly hozzáértő és alapos kezelést igényel, mint szervezetünk bármely része. A hajhullás a szabálytalan vérkeringés, a sok izgalom és a tisztátlanság következménye. És ragályos. Ezért sosem szabad más fésűjét használnunk. A hajhullás gyógyítását a tisztántartással kell kezdenünk. Legjobb olyan növényi eredetű szereket használni, melyek tisztán tartják, és egészségessé teszik a fejbőrt, táplálják a hajhagymát. A vérkeringést serkentő szerek pedig megállítják a hajhullást, elősegítik a haj növekedését.

Hajhullás elleni pakolás

Keverjünk össze két evőkanál mézet egy evőkanál olívaolajjal és egy evőkanál citromlével. A kapott keverékkel kenjük be jól a fejbőrt, majd körkörös mozdulatokkal masszírozzuk meg az ujjbegyünkkel. Ezt a pakolást hagyjuk 20-30 percig a fejünkön, ha lehet a napon, majd mossuk meg hajunkat a szokásos módon.

Csalános hajpakolás

Vegyünk egy-egy rész csalánlevelet, rozmaringot és kakukkfüvet és tegyük egy nagy porcelán vagy üvegedénybe. Aztán öntsünk hozzá két rész olívaolajt és négy rész ricinusolajt és egy fakanállal keverjük jól össze. Légmentesen zárjuk be és hagyjuk állni két napig. Akkor szűrjük le úgy, hogy a növényekből is jól kinyomkodjuk a levet. Az így nyert anyagot fejmosás előtt apró, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a fejbőrre.

Csalánvíz, hajhullás ellen

Jó maroknyi csalángyökeret egy liter vízben felforralunk, majd egy palackba öntjük s tiszta alkoholt adunk hozzá. Néhány napig állni hagyjuk, majd átszűrjük. A csalánvizet mindig rázzuk fel, használat előtt. A fejbőrt minden este beecseteljük a csalánvízzel, de ne dörzsöljük. Az eredmény hamarosan mutatkozik.
A higított borszesz szintén jó hatással van a fejbőrre.

Mézes erősítő hajvíz

Fél liter desztillált vagy felforralt és lehűtött vízben keverjünk el két evőkanál mézet és egy teáskanálnyi glicerint. Az így nyert keverékkel minden reggel és este masszírozzuk be finoman a fejbőrünket. A glicerin erősíti a hajat és szép fényt ad, a méz pedig a hajhagymákat erősíti.