Hajdúsítás, hajnövesztés, a fejbőr kezelése

Olajpakolás. Az olajpakoláshoz melegítsünk fel kis ricinusolajat és vattatamponnal dörzsölgessük be vele a hajtincseket, majd puha törölközővel kössük be a fejünket. Két óra múltán mossuk le és alaposan masszírozzuk meg a fejbőrünket.

Az olíva bogyó. A Mediterraneumban az olajbogyó ősidőktől fogva ismert a szépségápolásban, da ma már mi felénk is könnyen hozzáférhető. Tisztító és hidratáló hatása miatt minden hajtípus esetén használható. Szükség esetén kis olívaolajat a fejbőrre kenünk, hogy jól elérjen a gyökerektől a hajszálak végéig. Aztán finom rizsport hintünk rá és gyöngéden masszírozgatjuk míg megszárad, aztán a hajat alaposan leöblítjük. Ez az eljárás zsírossá teszi a hajat, mely határozottan a haj egészségére válik. Akit a zsíros haj látványa zavar, a természetes olajjal való kezelés után akár ismét megmoshatja azt valamelyik kereskedelemben kapható samponnal.

Olívaolaj és gyömbér. A keverék illata eléggé szokatlan, de serkenti a haj növését és csökkenti a hajhullást. Ugyanakkor meggyógyítja  a fejbőr irritációit, meggátolja a korpásodást és serkenti a vérkeringést. Érzékeny fejbőrre nem javallott. A kezelés hosszú ideig, hetente háromszor ajánlott. Elkészítéséhez a gyömbér friss gyökere és olívaolaj szükséges: a gyökeret lereszeljük, majd átszűrjük és az így nyert levet azonos mennyiségű olajjal elkeverjük és habverővel felverjük. Közvetlen használat előtt készítsük el. A fejbőrre tesszük és a hajgyökeret 10 percig masszírozzuk vele. A keveréket pakolásként a fejen hagyhatjuk, de vigyázat, mert a túl érzékeny fejbőrt irritálhatja a gyömbérnedv. Ha csípést érzünk, azonnal mossuk le, és más alkalommal tegyünk kevesebb gyömbért a keverékbe. A kezelést ritkán vagy csak különös alkalmakkal használjuk.

Méz és citrom, rizspálinkával.  A rizspálinka vagy szaké japán specialitás, de akinek nincs, gyenge alkohollal helyettesítheti. Előnye, hogy csökkenti a korpát és újjáéleszti a hajat. Elöregedett, korpás hajra ajánlott, kétszer hetente. Elkészítése: egy citrom levét és egy kanál mézt alaposan elkeverünk két kanál alkohollal. Fejmosás előtt gondosan felkenjük a száraz, legfeljebb kicsit nedves hajra, majd 5-20 percig rajta tartjuk, aztán jól lemossuk. Ez az eljárás naponta megismételhető.

Tojásfehérje-sampon. Ez egyik legrégibb hajtisztítási recept. A tojásfehérje tisztítja és könnyűvé teszi a hajszálakat. Bármilyen típusú hajra ajánlott, és akkor, amikor szükség mutatkozik. A tojásfehérjét egyszerűen verjük fel keményre, akár a habcsókhoz. A haj hosszától függően egyet-kettőt. Ezt felkenjük a száraz hajra és alaposan masszírozzuk vele a fejbőrünket, majd egy forró vízbe mártott és kicsavart törölközővel megtöröljük.

Citromos öblítés. Különösen a zsíros haj esetén hasznos két citrom levét két kanál desztillált vízzel kevert oldattal leöblíteni, de utána azonnal mossuk le tiszta vízzel.

A cseresznyefakéreg-tea megszépíti a hajat, serkenti a növését. Napjában egy csésze a megritkult haj esetén ajánlott. Elkészítéséhez egy kiskanál törött cseresznyefakéreg-törmelék és negyed liter forrás- vagy desztilláltvíz szükséges. Ezt felforraljuk, majd csökkentjük a lángot és addig főzzük, míg a tea felére csökken. Az edényt letakarjuk és aztán 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Igyuk forrón!

A kamilla a szőke hajat aranyfényűvé teszi.

A halfélék, a máj és a zöldségfélék, a bennük levő vas- és A-vitamin tartalmuk révén, táplálják a hajszálakat, erősítik a hajgyökereket.