A hajszín sötétítése és világosítása

A túl világos hajat barnás színű, sötét hagymahéjjal sötétíthetjük. Ehhez a hagyma maréknyi száraz felső színes rétegét egy edényben hideg vízben tegyük a lángra és főzzük öt percig, majd szűrjük le. Az így nyert barna, sűrű folyadékot tetszés szerint illatosíthatjuk néhány csepp illatos olajjal, majd kenjük be vele a hajunkat és hagyjuk a levegőn megszáradni. A műveletet naponta háromszor ismételjük meg és végezzük addig, amíg elnyerjük a megfelelő színárnyalatot. Ez a természetes hajszínezés rövid ideig tart, minden mosás után meg kell ismételni.

Ugyanígy járhatunk el a sötét teával. A teafüvet öt percen át hagyjuk főni, majd takarjuk le és hagyjuk kihűlni. Aztán szűrjük le és a hagymából nyert sötét léhez hasonlóan járjunk el vele.

Mézes-diós hajápoló. Két-három szárított diólevelet és öt zölddió háját főzzünk jó fél órán keresztül egy és negyed liter vízben, majd fedjük le és hagyjuk három órán át állni. Aztán szűrjük le és keverjünk hozzá egy nagykanál mézet és légmentesen lezárt üvegben tároljuk.

Sötét haj ápolása mézes-diós hajápolóval. Két-három szárított diólevelet és öt zölddió háját főzzünk jó fél órán keresztül egy és negyed liter vízben, majd fedjük le és hagyjuk három órán át állni. Aztán szűrjük le és keverjünk hozzá egy nagykanál mézet, és tároljuk légmentesen lezárt üvegben. A mézes diós hajápolóval a sötéthajúak még sötétebb árnyalatot nyernek.

A hajszőkítés kamilla és citrom segítségével érhető el. Jó maréknyi szárított kamillavirágot negyed óráig főzzünk forró vízben, majd fedjük le és hagyjuk kihűlni. Aztán szűrjük le és csavarjunk hozzá fél citrom levét. Miután hajunkat a szokásos módon megmostuk öntsük le ezzel a keverékkel, masszírozzuk jól bele, majd hagyjuk a levegőn megszáradni. Rendszeres használata esetén a haj megőrzi világos színét.