Levendula a szépségápolásban

A levendula egyik legkedveltebb aromatikus növény, melyet széles körben alkalmaznak a szépségápolásban, a lakás tisztántartásában, ugyanakkor kellemes a kiskertben is. A levendulaolaj, nagy biológiai hatásának köszönhetően igen sok készítmény elengedhetetlen hozzátevője.
A levendula legegyszerűbb használata, ha a megszárított levendulavirágait szép kis hímzett vászon-, vagy tüllzacskókba kötve a szekrényekbe, fiókokba tesszük, s így nem csak kellemesen illatosít, de távol tartja a molyokat is.

Levendula esszencia. Jó maréknyi szárított levendulavirágot tegyünk egy nagyobb üvegbe és öntsünk le mintegy deci 50 fokos alkohollal. Legjobb, ha ezt rétesesen tesszük. A keveréket zárjuk le légmentesen és hagyjuk három-négy hétig pihenni egy sötét helyen. Aztán szűrjük le, a levendularostokat nyomkodjuk jól ki és hígítsuk fel egy pohár desztillált vízzel. Az így nyert levendulavirág esszencia alapanyaga lehet a mosdóvíznek, egy-egy zsebkendőre cseppentve illatosítja a táskánkat, ruhánkra permetezve kellemes illattal leng körül.

A kamillás levendula kiváló arcöblítésre. Ehhez együnk egy rész levendulavirágot, egy rész rozmaringlevelet és két rész kamillavirágot, valamint két liter vizet.  A kamillát, levendulát és rozmaringot morzsoljuk szét és tároljuk egy jól zárható, széles szájú üvegben. Használatból e keverékből vegyünk ki egy evőkanálnyit és tegyük a két liter forrásban levő vízbe. Ha felforrt, hagyjuk fedő alatti kihűlni, majd szűrjük le, és a folyadékkal öblítsük le az arcunkat, nyakunkat. A kamillás levendula arcöblítés különösen a nagy nyári forróságban kellemes.

Levendulás frissítő olaj finom illatú és frissítő hatású. Előállításához három rész levendulavirágot elkeverünk két rész búzavirággal és egy rész orbáncfűvirággal. E szárított virágokat előbb összemorzsoljuk, és egy üvegbe tesszük, majd két deci olívaolajt és negyed liter fehérbort elkeverünk és ráöntjük a virágkeverékre. A keveréket néhány napig hagyjuk állni, majd egy másik edényben forraljunk vizet, és a keverékkel teli üvegedényt helyezzük bele és gyakori kevergetés mellett forraljuk fel. Végül a folyadékot szűrjük le, a virágokat préseljük jól ki, és tegyük félre egy színes üvegbe. Forró nyári napokon a hónaljra kenve kiváló izzadtsággátoló, a halántékra téve frissítő hatású. A levendulaolaj kitűnő molyűző is.

Levendulaecet frissíti, hamvassá teszi az arcbőrt. Maroknyi szárított levendulavirágot morzsoljunk szét és tegyük egy tűzálló üvegbe, majd forrázzuk le egy deci borecettel. Légmentesen lezárva pihentessük három napig sötét helyen, öntsünk hozzá egy pohár desztillált vizet, majd keverjünk bele egy nagykanál nézet. A levendulaecet reggeli tisztálkodáshoz, arcmosáshoz ajánlott. Lábfürdő összetétele is lehet.

Levendulacetes lábfürdő. Maréknyi friss vagy szárított levendulavirágot tegyünk rétegesen egy nagy üvegbe és öntsünk rá egy liter almaecetet. Ezt légmentesen lezárva, meleg helyen hagyjuk három hétig ecetesedni. Aztán szűrjük le egy finom vásznon, a növényi maradványokat jól nyomkodjuk át és öntsünk hozzá egy deci desztillált vizet. A folyadékot egy barna üvegben tartósítjuk. A lábfürdő esetén egy l forró vízbe öntsünk egy teáscsésze levendulaecetet.

Levendulás gyógyfürdő. A gyógynövényes fürdők, vagy az egyszerűen csak illatosított fürdővíz mindig frissítő hatású. A gyógynövények olyan anyagokat tartalmaznak, mint a fehérjék, a különféle zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi sók, hormonok és nyomelemek. A helyesen kevert gyógyfüvekkel illatosított fürdő nemcsak természetes módon izzadtság-gátló, de pótolja a valamilyen hosszabb erőfeszítés, gyengeség miatt elvesztett energiánkat.

Vegyünk egyforma mennyiségű, mondjuk félmaroknyi szárított levendulát, kamillát, borsmentát, rozmaringot, zsályát, hársvirágot, szénavirágot és édesköményt. Az édeskömény magját zúzzuk jól szét. Az egészet vegyítsük jól össze és bobjuk a forrásban levő vízbe, majd hagyjuk egy órát állni. Aztán a gyógynövényeket nyomjuk jól ki, hogy a bennük levő folyadéknak is hasznát vegyük és keverjük össze három nagykanál mézzel, és az egészet tegyük a fürdővízbe.  Ez a gyógyfürdő tisztítja a pórusokat, élénkíti a vérkeringést, testileg, lelkileg felfrissít.