Méhviasz, méz, búzacsíra gyógyító hatása

A méz elengedhetetlen az egészséges táplálkozásban. Már Aszklépiosz is felhasználta az epidauroszi szentélyben gyógyulást remélő betegek esetében, mikor a pihenésen, a testmozgáson és a különböző fürdőkön kívül az étkezés is szigorú diéta szabályai szerint történt, melyben méz és a tej naponta kétszer szerepelt. A méhviasz szintén megtalálható az antik világ szépségreceptjeiben. A méhviaszt, vagyis cera apiumot, ma épp úgy, mint a régi időkben, a természetes eredetű méz lépsejtjeiből nyerhetjük.

Korunkban is tapasztalhatjuk, ha az egészséges táplálkozás mellett, naponta egy kiskanál mézet eszünk éhgyomorra, szervezetünk megerősödik, emésztésünk nem okoz gondot. Ám ha egy kanál mézet, négy héten át, reggelente egy pohár meleg tejbe keverjük és miután jól összekevertük, megisszuk, kiváló reggelit nyerünk, mely erősíti a szervezetünket.

A méz és méhviasz igen sokféle kozmetikum értékes alapanyaga.

A mézes-mandulás arcpakolás tisztítja, selymessé teszi a bőrt. Két evőkanál mézet keverjünk el két evőkanál mandulapéppel és két evőkanál finom tengeri homokkal. Az így nyert krémet ujjbegyünkkel kenjük fel az arcunkra, nyakunkra és apró, körkörös mozdulatokkal egyenlítsük el. Nem árt a dekoltázst is kezelni. Ezt a pakolást hagyjuk megszáradni, majd egy idő múltán tiszta vízzel finoman lemossuk.

A túrós-mézes arcpakolás frissíti a bőrt. Vegyünk két evőkanál friss tehéntúrót, keverjük el egy evőkanál akácmézzel és adjunk hozzá néhány csepp mandulaolajt. Az így nyert masszát kenjük fel az arcunkra. Ez a természetes alapanyagú pakolás rugalmassá teszi a megfáradt arcbőrt.

Mézes arcpakolást a következő módon is alkalmazhatunk: egy tojásfehérjét verjünk fel habosra, keverjünk hozzá három evőkanál mézet és kis nem finomított búzalisztet. Az egészet dolgozzuk össze sima masszává és kenjük az arcunkra, nyakunkra, a dekoltázsra. Fél órát hagyjuk állni, majd mossuk le hideg vízzel. A mézes arcpakolás kitisztítja a bőrt, visszaadja rugalmasságát.

Az almás-mézes arcpakolás táplálja a bőrt. Egy egészséges almát reszeljünk  le üvegreszelőm, keverjünk hozzá egy evőkanál mézet s az így nyert masszával kenjük be az arcot, a nyakat, a dekoltázst. Az arcpakolást hagyjuk 25 percig magunkon. Az almás-mézes pakolás frissíti és erősíti a bőrt.

Alkoholos-mézes arcpakolás. Tíz deka sűrű mézhez keverjünk egy-egy kiskanál tiszta alkoholt és desztillált vizet, majd ezt a masszát kenjük finoman az előzőleg mandulaolajjal megtisztított bőrre. Az alkoholos-mézes pakolást húsz percig hagyjuk az arcunkon, majd langyos vízzel mossuk le. Jó, ha ez után arcvízzel is felüdítjük bőrünket.

A mézes-mandulás szappan szépíti a vörös, repedezett bőrt, alkalmas csecsemőknek is. Ehhez vegyünk egy fehér borotvaszappant, reszeljük finomra s helyezzük egy porcelán tálkába, majd öntsünk rá kis rózsavizet. Ezt melegítsük fel, majd keverjünk hozzá egy-egy evőkanál lanolint és keserűmandula-olajt. Aztán állandó keverés mellett, hagyjuk kihűlni, s közben keverjünk hozzá egy kanál mézet is, majd öntsük a keveréket egy megolajozott üveglapra míg megmerevedik. Ha kihűlt vagdaljuk fel a nekünk tetsző formákra.

Mézfürdő. A méz finommá és selymessé teszi a bőrt, ha néha egy kád fürdővízbe tesszük és 15-20 percig áztatjuk magunkat. Ehhez másfél liter frissen fejt tehéntejben elkeverünk másfél csésze mézzel, és az beleöntjük a 35-39 fokos meleg fürdővízbe. Ez akár afrodiziákum is, mert izgató, bársonyos fényt kölcsönöz a hölgyeknek.

A tejszínes mézfürdő. A tej bőrszépítő hatásáról már az ókori egyiptomiak is tudtak. A szép Nofretétéről azt beszélik, hogy szamár-, teve- és kancatej keverékében fürdött, de az erdélyi nagyasszonyok sem vetették meg a tejfürdőt. A friss tej kisimítja és felfrissíti a bőrt. A modern kozmetikumokban is fellelhető a tejes alapanyag.
Házi használatra tegyünk a fürdővízbe jó negyedkilónyi tengeri sót, és a negyed liter tejszínben elkevert két csésze mézet. Rendszeres használata frissítő hatású.