Naspolya

A naspolya, latinul Mespilus germanicus egy magas cserje kis körte alakú gyümölcse. Egyes vidéken tájszólásban, lasponya néven ismert. Nálunk is megterem, de tőlünk délebbre, keletebbre vadon nő az erdőszéleken, cserjésekben.Naspolya

A barnás héjú, szerény küllemű naspolya nem a közkedvelt gyümölcsök kézé tartozik, pedig nagyon egészséges. Jól megérve fogyasztható, amikor húsa már kásás. Íze jellegzetesen édes, kissé fanyar, színe nem épp étvágygerjesztő világosbarna. Ennek ellenére ízletes nyersen és kiváló lekvárnak, zselének is, amit kenyérre kenve vagy szinte bármily süteményhez felhasználhatunk.

A naspolya mégis frissen a legjobb. Gyógynövénynek is tekinthető, mert rendkívül gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban. Ezen kívül tartalmaz még jelentős mennyiségű cserzőanyagot.

Magas pektin tartalma miatt a naspolya fogyasztása segíti az anyagcserét, rendben tartja a vér koleszterin-szintjét. A nyers naspolya fogyasztása révén, a pektin hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami szabályozza a bélműködést, székrekedés esetén enyhíti a panaszokat. Vastartalma révén a naspolya segít vérzékenység esetén, a benne levő kalcium pedig kiváló csonterősítő.
A naspolya a gyógyítás minden ágában szerepet játszik.

A természetgyógyászatban gyulladáscsökkentő hatása miatt értékes. Gyümölcse és levele a kozmetikaiparban a szájüreg és a garat gyulladásos betegségei elleni készítmények esetén használatos. A gyógyszeriparban bélbetegségek kezelésében fontos hatóanyag.

A népi gyógyászatban pedig a cserje kérgének a főzetét alkalmazzák, vérzések csillapítására. A naspolya azért is értékes, mert vidékünkön későn érik, amikor a többi gyümölcsöt már nem frissen szedve fogyasztjuk. A naspolya szüretelési ideje október vége, november eleje.