Naturista szépségápolás

A szépségápolás az egészséges életmóddal kezdődik. Aki helyesen táplálkozik, eleget pihen, és kedvére való munkát végez, ragyogó széppé válik. De az élet nem mindenkit kényeztet el ennyire. Legtöbben felgyorsult ritmusban élünk valamilyen túlzsúfolt városban, olyan munkát végezve, mely nem mindig jelent nekünk örömet.

Szépségünk megóvása érdekében fontos, hogy ennek ellenére ne vigyünk semmit túlzásba: fordítsunk megfelelő időt és figyelmet a higiéniára mind magunk, mind környezetünk tisztán tartására, étkezzünk alkatunknak megfelelően, dolgozzunk és szórakozzunk megfelelő ritmusban és tartózkodjunk a szabadban is megfelelő ideig, gyalogoljunk, mozogjunk, sportoljunk ? mérték a lelke mindennek.
Aki önmagával harmóniában él, az a természettel is összhangba kerül, megszépül.

A szépségápoláshoz fontos az is, hogy könnyű alvásunk legyen, s ehhez elengedhetetlen az egészséges fekvőhely. Tudjuk, hogy az ókori Spártában a görög fiúk a saját csupasz kezükkel szedett sáson aludtak. Azóta számtalan módot találtak a fekvőhely kényelmessé tételére, az érett nádszártól, hosszú szálú szalmától, lószőrtől vagy gyapjútól a tengeri fűvel töltött matracokig, lúdpihés párnákig, paplanokig vagy a modern, különféle műanyaggal bélelt rugós selyem matracokig. A természetes anyagok a legegészségesebbek. A fő ebben is a mértékletesség, fekvőhelyünk ne legyen se túl kemény, se túl puha, párnánk is mindig legyen megfelelő méretű, a szoba tiszta levegőjű s meglátjuk, reggelente milyen frissen ébredünk!

Szépségünket nemcsak az életkörülményeink, hanem az időjárás is befolyásolja. Előfordulhat, hogy aki sokat tartózkodik a szabadban, a szél és eső erősen igénybe veszi arcőrét. Van aki olyan környezetben dolgozik, olyan vidéken él, ahol a bőre kiszárad. Erre legjobb ellenszer a természetes zsiradékok bő választéka, az egyszerű állati zsíroktól a növényi olajokig.

A bőrápoló krémek elkészítésekor, még jó száz évvel ezelőtt is természetes alapanyagokat használtak, mint például, az egyszerű disznózsír vagy a drágább bálnazsír. Csakhogy az állati zsírok sajátos szagúak, ezért illatos olajokkal javíthatunk rajtuk. Mindenki kiválaszthatja a számára legkellemesebb, a legjobban hozzá illő növényolajt, amivel a bőrt tápláló zsíros krémeket kedvére illatosíthatja. A növényi eredetű olajokat már évszázadok óta használják. Legismertebb növényi olaj a zsálya, az olíva, a rózsa szirmaiból préselt olaj, a fehér liliom vagy a levendulaolaj. Ez utóbbi kiváló molyűző is. Illatosító a rizsből, a szezámmagból, a sárgabarackmagból préselt olaj vagy a kakaóvaj, az olívaolaj meg a ricinusolaj, melyek homogén anyagokat tartalmaznak, mint például a vazelin, a paraffin, igaz ezek napjainkban már nemigen népszerűek.

A ráncos bőr ellen egykor igen hatásosnak tartották a természetes eredetű arcpakolások alkalmazását, mint például a különféle friss gyümölcsökből készült pép, amit esővízzel kevertek el. Korunkban viszont az esővíz magas savtartalmú és más szennyeződésektől sem mentes, ezért már nem alkalmas erre, legjobb desztillált vizet használnunk.
A modern szépségápolás jobbára iparilag gyártott kozmetikumokon alapszik, s köztük találhatunk olyan vegyi agyagot is, mely esetleg bőrallergiát okoz. A legegészségesebb a régi és az új kozmetikumokat úgy alkalmazni, hogy előbb alaposan leellenőrizzünk, szervezetünknek melyik a legmegfelelőbb.
A szépségápoló szerek elkészítésekor gondoljunk arra is, hogy a régi recepteknek megvan a maguk titka, sajátos trükkje is, melyet a gondos háziasszonyok gyakran csak maguknak őriztek meg, így meglehet, hogy egy-egy régi recept nem sikerül. Különösen a különféle zsiradékokkal vallhatunk kudarcot, hisz a hozzávalókat mindig a megfelelő hőmérsékleten, a megfelelő ritmusban kell összekevernünk. Az is fontos, hogy a szépítőszerek keveréséhez csakis porcelán, vagy üvegedényt, fából készült kanalat, üveg keverőpálcát használjunk. A forrázáskor pedig tűzálló edényt. Fémedényt, soha. A kész termékeket pedig tartsuk hűvösben.
Ha kedvvel és türelemmel próbálkozunk, biztos eredménnyel járunk.