Naturista olajok - Zsálya, rozmaring, olívaolaj és fehér liliom

A növényi eredetű olajok a legrégibb korok óta használatosak. Legismertebb a zsálya, a rozmaring, az olíva, vagy a fehér liliom szirmaiból préselt olaj.

Zsályaolaj

Aromatikus víz. A növényi eredetű, általában a virágszirmokból sajtolt olajokat már a középkorban ismerték és sikerrel használták a szépségápolásban. Egyik legkedveltebb, napjainkban is használatos növényi eredetű illóolaj a zsálya leveléből nyerhető. A zsályaolaj bőrsérülések kezelésére ajánlott, de fogkrém illatosítására is igen alkalmas. A zsályából aromatikus vizet is készíthetünk. Az aromatikus vizet úgy nyerünk, hogy fél liter vízhez 8 g ruta vagy zsályalevelet főzünk. Mikor kihűlt összekeverjük.

Rozmaringolaj

A rozmaring még régebbről ismert, hisz már Plinius is ír róla. A rozmaring nem csak a mediterrán konyhaművészet fontos kelléke, de a belőle nyerhető olaj a szépségápolásban is jelentős szerepet játszik.
A rozmaringolaj kedvező hatással van a fáradt bőrre, kiváló arcpakolásra és igen kellemessé teszi a kádfürdőt, ha néhány cseppet a fürdővízbe öntünk.
A rozmaring kádfürdő még hatásosabb, ha néhány rozmaring ágacskából kis csokrot kötünk és  azt beletesszük a meleg fürdővízbe. Míg tart a fürdés, a rozmaring illatától felfrissülünk, bőrünk pedig puhává, illatossá válik.
A rozmaringolaj a fejbőrre is jó hatással van. Hajmosás után a tiszta vízzel és kis szesszel elkevert rozmaringolajt ecseteljük a fejbőrre, de vigyázzunk, mert túladagolás esetén irritáló is lehet.

Olívaolaj

Az olívaolajos kádfürdő egyszerű és hasznos. Az olívaolaj könnyen beszerezhető ápolószer. A fürdőkádat töltsük meg olyan forró vízzel, amennyire elbírjuk és miután egész testünket vastagon bekentük friss olívaolajjal, áztassuk magunkat, ameddig a víz lehűl. Az olívaolaj részben a bőrbe szívódik, a felesleget pedig távolítsuk el úgy, hogy a szappanos mosdószivaccsal erős, körkörös dörzsöléssel lemossuk magunkról. Ettől a bőr vérkeringése felélénkül s így nemcsak felfrissülünk, hanem a bőrünk is friss, egészséges marad.

Fehér liliom olaj

A fehér liliom szirmai is kiváló szépítő- és gyógyító hatásúak. Ha a friss fehér liliom szirmait olívaolajba áztatjuk, kiváló gyógyírt nyerünk az égési sebekre: az olívaolajjal átitatott liliomszirom hatására a bőr könnyebben újjáképződik.
A liliomtej rendszeres alkalmazása eltűnteti a szeplőket, fehéríti a túl barna arcbőrt.