Ráncosodás, a foltos arcbőr kezelése

A ráncosodás a hölgyek legkérlelhetetlenebb ellensége. Ám bizonyára mindenki tapasztalta már, mennyire kisimul az arcunk, ha valamilyen szép könyvet olvasunk, jó filmet nézünk, vagy valamilyen kellemes elfoglaltság köti le a figyelmünket. Egy-egy szép táj, a természeti jelenségek vagy az állatok, a növények életének megfigyelése, szeretteink közelsége olyan mindennapi örömöket jelent, mely békét, nyugalmat hoz lelkünkre, maga a boldogság.

A boldog ember arca ragyog. A testápolás, a csendes pihenés, a sportolás a legnehezebb munka után is gyógyító hatású, léleknyugtató. A lélekápolás a legkiválóbb szépségmegőrző.

Az időskori ráncosodás természetes folyamat. Aki önmagával és a világgal megbékélten képes megöregedni, nem szenved a ráncok miatt, hanem a mindennapi, egyszerű tisztálkodással hátráltatja meg a kialakulásukat. Persze vannak esetek, mikor arcunk valamilyen betegségtől, a légszennyeződéstől idő előtt megráncosodik, foltos lesz. Ezt mindenképpen kezelni kell. Ha nem épp derűs hiuságból, a környezetünkre való tekintettel, akik bizonyára aggódnak, ha ráncosan, mélabús hangulatban kell látnia minket.

Citrom, ráncosodás ellen. A citrom ősidőktől fogva ismert szépítőszer, mely üdén tartja az arcbőrt. Alkalmazása egyszerű: a citromot kettévágjuk és kifordítjuk, hogy két kis csészeszerű formát nyerjünk. Ezekbe belekeverjük a fehérjétől jól elválasztott tojássárgáját, s tetszés szerint pár csepp illatos olajt is önthetünk hozzá. Ez után a héjakat gondosan lekötjük, és egy napig hagyjuk állni. Végül e keverékkel bedörzsöljük az arcunkat, mire az arcbőr könnyedén összehúzódik. Egy ideig arcukon hagyjuk e maszkot, majd barbolya-főzettel lemossuk, de nem töröljük meg, hanem langyos vízzel újra megtisztítjuk az arcunkat. A langyos vizet saját ízlésünk szerint illatosíthatjuk is. A művelettől a bőr teljesen megtisztul, simává és puhává lesz. A citrom ilyenszerű gyakori alkalmazása a ráncokat is elmulasztja.

Ránctalanító mézes zselé. Három és fél g zselatint keverjünk el pár csepp rózsavízzel és hagyjuk kis ideig állni, majd keverjünk hozzá az előbbinél kétszer több cseppnyi rózsavizet és az edényt forró vízbe téve melegítsük addig, míg a massza cseppfolyóssá válik. Ezután két kanál desztillált vízbe keverjünk egy kanál mézet és melegítsük fel. A két keveréket aztán elegyítsük, és hagyjuk állni míg zseléssé válik. Mikor már zselés, kenjük fel az arcra, nyakra, és a dekoltázsra, majd hagyjuk fél órát pihenni. Ekkor öblítsük le előbb meleg, majd hideg vízzel.
Amennyiben az elkészült ránctalanító mézes zseléből marad egy mennyiség, azt hűvös helyen tárolhatjuk, majd használat előtt újra felmelegítjük. Ez az arcpakolás minden bőrtípusra alkalmas.

Szeplők ellen liliomszesz. A liliomszesz elhalványítja a szeplőket és nagyon jó a nap heve ellen is. A nyári fehér liliom szirmait egy üvegbe gyűjtjük, de vigyázzunk, hogy a sárga hímpor ne kerüljön bele. Amennyiben már rászóródott a fehér szirmokra, puhán törölgessük le róla. Miután az üveg félig megtelt, felöntjük tiszta alkohollal és néhány napig hagyjuk állni a napon, majd öntsük hozzá egy citrom levét. Pár hétig érni hagyjuk, aztán esténként minden nap bekenjük vele az arcunkat, reggel pedig lemossuk. Alkalmazhatjuk a szeplős dekoltázsra, karokra is.

Májfoltok ellen. Igen bántók az arcot és a kezet eléktelenítő májfoltok, de könnyen megszabadulhatunk tőlük a következő recept szerint: a finomra vágott vagy lereszelt tormát tegyük egy palackba, öntsünk rá jó minőségű borecetet, és két hétig tegyük állni napos helyre, jól bedugaszolva. Az így érlelt szesszel dörzsöljük be a májfoltos részeket, s a foltok hamarosan elhalványulnak, eltűnnek.

Sápadtság ellen. A sápadtság általában a vér rendellenes összetételéből ered, a vérsejtek a rendesnél kevesebb vasat tartalmaznak. Egyszerű magyarázatként úgy is mondhatjuk, hogy a vashiány a helytelen életmód, a mozgáshiány, a zárt levegőben való tartózkodás következménye, hisz mindez lassítja a vérsejtek, tehát az abban levő vas képződését is. A sápadtság ellen tehát a legjobb gyógymód, ha megfelelően táplálkozunk, vasban gazdag ételeket fogyasztunk, mint a hús, a tojás, a spenót, az alma meg a hüvelyes vetemények. Ezen kívül fontos, hogy megfelelő ideig tartózkodjunk a szabadban, sokat mozogjunk, sportoljunk. Nem árt, ha közben valamilyen vaskészítményt is szedünk, így a gyógyulás még gyorsabb. Természetesen, túlzott sápadtság esetén forduljunk orvoshoz.