Fürdők

Gyömbér-fürdő. A pikáns gyömbér számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. A gyógyfürdőhöz reszeljünk le 2-3 nagy gyömbérgyökeret, szűrjük át és a nedvet öntsük a forró vízbe. Maradjunk izzadásig a fürdővízben, majd alaposan öblítsük le magunkat. Ha csípősnek érezzük a vizet, vagy a bőrünkön irritáció jelenik meg, azt jelenti máskor használjunk kevesebb gyömbérgyökeret, ha pedig túl hangsúlyosak az ilyen tünetek, többé ne próbálkozzunk ilyen gyógyfürdővel.

Gyógyfürdőként a gyömbér serkentő, nyugtató, gyógyító, tisztító, hatású. Megszépíti a bőrt, megnyugtatja a testet, megelőzi és gyógyítja a megfázást. A gyömbérfürdő meggyógyítja a repedezett bőrt, a fagyást, hatásos fáradtság és izomfájdalom ellen, egyszóval kellemes közérzetet ad. Gyógyhatása, hogy serkent, lazít, felmelegít, nyugtat és megszűnteti az izomfájdalmat. Izzasztó hatású és eltávolítja a mérgező anyagokat. A gyömbérfürdő hetente egyszer ajánlott, sűrűbben alkalmazva ellenkező hatást érünk el. Az érzékeny bőrűeknek nem ajánlott. 

Édeskömény-fürdő. Néhány friss növényt apróra vágva kis zacskóba teszünk és arra engedjük a forró vizet. Az édeskömény kellemes illata frissítő hatású. A fürdő még szebbé, bársonyosabbá teszi a bőrt, felfrissíti és tisztítja. Ez a fajta frissítő fürdő bármilyen bőrtípus esetén ajánlott, annyiszor, ahányszor kedvünk tartja. Merüljünk el jól a kellemes fürdővízben.

Fenyő-fürdő. Hozzávaló csupán néhány friss pinea tűlevél. A fenyő tisztítja a bőrt, serkenti a vérkeringést, fájdalom- és idegcsillapító hatású, alkalmas a reuma ellen. A fenyő-fürdő minden fajta bőr esetén, bármikor ajánlott. 20-30 percig belemerülve alaposan felüdülünk és megnyugszunk. Fontos tudnunk, hogy a frissen nőtt pinea tűlevelek szárítva is hatásosak. Ezért a friss levelű ágakat akasszuk egy hétig hűvös helyre, majd papírba csomagolva száraz, hideg helyen tároljuk.

Édesírisz-fürdő. Az írisz vagy vízililiom bőrgyulladásos esetekben, a ficamok gyógyításában ajánlott.  Elűzi a fáradtságot, javítja a közérzetet, sőt nyugtatja és bársonyossá teszi a bőrt. Megelőzi a megfázást és erősíti a szervezetet. Bár nem a virágjában van a hatóanyag, az írisz virágzása idején, frissen szedjük s bármilyen típusú bőrűeknek, bármikor ajánlott. A fürdőhöz néhány friss íriszlevelet kössünk össze, és tegyük a fürdővízbe. Az írisz rizomája is hatásos, csak jól meg kell mosni előbb. Lazítsuk el magunkat és hagyjuk, hogy az illatos fürdő megtegye a hatását. Ez után nem kell leöblítenünk a bőrünket.