Testápolás

Az emberi test szépsége számtalan formában megmutatkozik és sok mindentől függ - a táplálkozástól, az életmódtól, a lelkiállapottól. Ám az értelmesen beosztott, egészséges életmód mellett, legyen esztétikai igényünk is a saját testünkkel szemben. A testi szépség megőrzéséhez pedig fontosak a különböző gyógynövényes fürdők, a rendszeres masszázs. A testápolásra áldozott idő nem időpazarlás, hisz aki saját bőrében jól érzi magát, az a környezetére is jó hatással van.

Ki nem tapasztalta már azt a kellemes érzést, mikor frissen mosott hajjal és megfürödve, tiszta, illatos ruhát ölthet?! Ilyenkor mintha a szívünk is frissebben dobogna!

Csakhogy a mindennapok forgatagában igen hajlamosak vagyunk kizárólag higiénikus szempontból elvégezni a tisztálkodást: néhány perces zuhanyozás, s máris rohanunk tovább.

Mégis, próbáljuk szertartássá tenni fürdőzést, mellyel az egészségünknek hódolunk. Ezért tegyünk a fürdővize valamilyen illatos gyógynövényt. A gyógynövényt a vízbe is szórhatjuk, de legjobb, ha finom kis vászonzacskóba tesszük és arra engedjük a csapból a forró vizet, majd hideg vízzel hűtsük a megfelelő hőmérsékletre s így mire a kád megtelik, a vízben már fel is oldódott a választott gyógynövény hatóanyaga, illata.

Bár felénk nem szokás, a legjobb, ha fürdőzés előtt jól ledörgöljük a testünket, majd leöblítjük, hogy a gyógyvizes fürdőbe már tisztán lépjünk. Előtte jó ha a hajunkat is megmossuk és míg a fürdőkádban ülünk, arcunkra, hajunkra pakolást tehetünk, az arcápolásnál már leírt módszer szerint.

Arcmaszkkal vagy nélküle, a fontos, hogy jól elmerüljünk a fürdővízben, lazítsunk, s így megszabadulunk minden nyomasztó gondunktól. Időnként dörzsöljük át ismét a testünket, akár könnyedén masszírozgatva bőrünket mind a tíz ujjunkkal vagy természetes szivaccsal, majd merüljünk ismét a vízbe.

Az utolsó dörzsölés tán alaposan öblítsük le a testünket és tusoljunk hideg vízzel. Bőrünket töröljük finoman, inkább nyomkodva mint dörzsölve, majd kenjük be a számunkra megfelelő olajjal vagy gyógynövényoldattal.