Vadrózsa

A vadrózsa (Rosa Canina) kiváló vitaminforrás. 100 g friss csipkebogyó húsa 400 mg C-vitamint tartalmaz, tehát a citrommál tízszer többet. De van benne A-, B-, K- és P-vitamin is, valamint vas és magnézium.

VadrózsaA gyógyászatban a vadrózsa termését valamint friss szirmait használhatjuk fel. A vadrózsa termését, a csipkebogyót akkor szedjük, ha már megcsípte a dér s a termés ráncosodni, puhulni kezd.

A csipkebogyó sokféleképpen felhasználható: megfőzve, cukorral édesítve finom hecsedlilekvárt nyerünk belőle.

Szárítva, a csipkebogyóból gyógytea készíthető, nyersen pedig gyógybor, szörp, saláta vagy bólé. A vadrózsa friss, illatos szirma salátákba, pitékbe alkalmas, de készíthető belőle szörp, ecet, sörbet is. Édességek ízesítésére is jó.

A vadrózsa virágából rózsavíz is készíthető, mely frissítő és antiszeptikus hatású. Forrázata összehúzó hatású gyógytea, melyet már az ókorban is a skorbut gyógyszereként alkalmazták, bár a bántalmat még nem így nevezték.
A friss csipkebogyó magja E-vitamint tartalmaz. A magos bogyókból készült bor nemcsak vitaminpótló, de hatásos gyulladáscsökkentő és vesekőoldó, valamint vizelethajtó és gyulladás-gátló hatású is. Gyulladás-gátló és kőoldó hatása miatt a vesekő elleni teakeverékekbe is ajánlott.

A csipkebogyóból készült hideg italok napi fogyasztása növeli a szervezet ellenálló képességét, mivel nagyon sok C-vitamint tartalmaznak. De ehhez hideg eljárás szükséges, mert a csipkebogyó 60 C fok fölött már nem őrzi meg a C-vitamin-tartalmát.