A gyógynövények gyűjtése és tárolása

Az ember ősidőktől kezdve a növényekben talált a legtöbb gyógyító hatású anyagra. Napjainkban, amikor már az élelmiszereink sem mentesek a vegyi anyagoktól a természetjárók valóságos kampányokat rendeznek a gyógynövénygyűjtés érdekében.

S valóban, a gyógynövények gyűjtése kellemes és hasznos foglalkozás. Nemcsak a napfény, a friss levegő egészséges, de csakis nagy sikerélményt válthat ki, ha valaki barangolásai során olyan gyógynövényekre bukkan, melyek megfelelő alkalmazása révén javul a közérzete, mely rendszeres használata révén megőrizheti teste egészségét, szépségét, ifjonti frisseségét.

De ehhez ismernünk kell a gyógynövényeket és azt is, hogy melyik növényből milyen gyógyító anyagot nyerhetünk, melyik növénynek melyik részéből vonható ki valamiféle hatóanyag. Van növény aminek a virágját, másiknak a leveleit, a szárát, avagy a gyökerét kell összegyűjtenünk, avagy épp az egész növényt. De az sem mindegy, hogy milyen gyógynövényt melyik időszakban szedjük.
Az egyszerűség kedvéért a legjobb, ha egy év leforgása alatt bejárjuk a környéket, ahol élünk, és megfigyeljük hol, milyen fajta növények találhatók s aztán mindig tudjuk majd, melyik időszakban mit keressünk. A legtöbb helyen akad egy-egy idős ember, egy helyi bölcs, aki eligazítja az érdeklődőket és szívesen tovább adja a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteit, de számtalan lexikon, tankönyv és atlasz is segíthet a gyógynövények felkutatásában.
Ez az oldal is a könnyebb eligazodást szolgálja, ugyanakkor azokhoz is szól, akik még nem ismerik a gyógynövények gyűjtésének örömét és először próbálkoznak a gyógynövényekből készült teákkal, fürdőkkel s más természetes gyógymóddal javítani valamiféle betegségükön avagy épp megelőzni bizonyos bajokat.