A gyógynövények felhasználása

A hatóanyagokról           
A gyógynövényeket leghelyesebb orvosi előírásra alkalmazni, de aki megszokta, hogy bizonyos bántalmak esetén ezt vagy azt a gyógyteát igya, mert egyszerűen megbízik a gyógynövényekben rejlő "csodaszerek" alkalmazásának a hagyományában, hadd álljon itt, melyek is azok a hatóanyagok: A legáltalánosabb hatóanyagok a vitaminok, melyek minden csoportja előfordul a növényekben. Közismert például, hogy a karotin tartalmú gyümölcsök értékes A vitamin források. Ilyen a sárgarépa, a paprika, a bodza.

A sörélesztő és a korpa B-1 vitamint, a kelkáposzta, a cékla B-2 vitamint tartalmaz. A citromról mindenki tudja, hogy sok C vitamint tartalmaz, de ugyanezt megtalálhatjuk a fagyöngyben, a csipkebogyóban, a ribizliben valamint a rebarbarában és a mezei sóskában.

Gyógynövényeink, a bennük rejlő erjesztő anyagok, vagyis az enzimek és fermentumok révén, katalizátorként működnek, növelik a vegyi reakciók sebességét a szervezetben. A hús például könnyebben megemészthető a harmatfű enzimje segítségével.

Bizonyos gyógynövények viszont alkaloidákat tartalmaznak. Ezek nitrogén tartalmú, lúgos anyagok, melyek rendszerint igen mérgesek, ezért alkalmazásuk nagy körültekintést igényel. Általában a tudományos gyógyászatban alkalmazzák, kizárólag orvosi hozzájárulással. Ilyen az őszi kikerics, a sisakvirág, a beléndek, a hunyor.

A glukózok a cukrok észterei, ezek meleg vízben, alkoholban oldódnak. Az üröm, a keserű mandula, a hérics, a tárnics, a len tartalmaz sokat belőlük.
A növényekben levő cseranyagok erős összehúzó hatásuk miatt értékesek. Ilyen gyógynövény a borsmenta és fodormenta, a tisztesfű, a levendula, a medveszőlő, a kakukkfű, melyekben a legismertebb csersavon kívül más cseranyag is előfordul.
Az emésztő utakra a növényekben levő keserű anyagok vannak jó hatással. Ezek egyben étvágygerjesztők is. Legismertebb a tárnics, az üröm, a komló, bizonyos zuzmók.

A növényekben található szaporin anyagok vízzel keveredve habot képeznek. Ezek izzasztó, étvágygerjesztő, nyálkaindító hatással bírnak s rendkívüli módon elősegítik egy-egy tápanyag felhasználását. Ezt tartalmazza a gyöngyvirág, a kankalin, a zsurló, a szappanvirág, az árvácska, az aranyeső.

Kellemes illatuk miatt igen vonzók az illó olajokat tartalmazó növények, melyeknek a kivonata nyugtató, fertőtlenítő és szélhajtó hatású, de maga a növény is kellemes a ház körül. Ilyen a menta, a levendula, a kakukkfű, s a különféle citrusok.
A növényi olajokat tartalmazó magvak pedig, mint például a ricinus, a len, a napraforgó, a dió s még sok más önmagában is használatos, de kiváló alkotóelemei a különböző, főleg égési sebeket gyógyító kenőcsöknek. Hashajtó szerként is ajánlatos.