Gyógynövénygyűjtési útmutató

Mielőtt a gyógynövények gyűjtéséhez fogunk, otthon ki kell alakítanunk valahol egy száraz, szellős helyet, ahol a begyűjtött növényeket majd szárítani, tárolni lehet.
Ha egy növény egész föld feletti részére szükségünk van, a virágzás kezdetén kell begyűjtenünk. A leveleket virágzás előtt, a virágokat a teljes nyílás idején, a gyümölcsöket beéréskor. Ha pedig a gyökérre van szükségünk, azt ősszel vagy kora tavasszal gyűjtsük össze.

Az olyan gyógynövények esetében, melyekben a hatóanyag a kéregben van, kora tavasszal hántsuk le a kérget. A rügyeket is kora tavasszal gyűjtsük be, duzzadás idején. S mindezt derűs, száraz időben, mert az esős vagy harmatos növény szárítása körülményes, könnyen megpenészedik.

Gyűjtéskor legjobb ha megfelelő szerszámot, ollót, éles kést alkalmazunk, a gyökerek begyűjtéséhez pedig ásót. És vigyázzunk, nehogy a begyűjtött növények közé más faj keveredjék, s főleg arra, hogy a lelőhelyen ne irtsuk ki teljesen a gyökereket, hogy a következő évben, ugyanott, friss növényekre találjunk.
Gyűjtéskor lehetőleg egy kosárban, lazán helyezzük egymásra a begyűjtött gyógynövényeket, a gyökereket és a terméseket pedig szellős vászonzacskókba gyűjtsük.