Gyógynövény a kiskertben

A gyermekeket mindenki óvó szeretettel veszi körül. A jó nevelő kezdettől megbarátkoztatja gyermekét a környezetével, s hogy felkeltse benne a természetszeretetet naponta a parkokban sétál vele, hétvégeken kirándulni mennek s ha módja van  kis kertet létesíthet gyermeke számára az udvaron, a teraszon vagy egész egyszerűnen néhány cserépben a balkonon, ahol akár gyógynövényeket is nevelhetnek. A kisgyermek így az hamar megtanulja, hogy az általa nevelt gyógynövények nem csak szépek és illatosak, de a szép, gyakran illatos gyógynövények kellemes hangulatot keltenek s a belőlük készült teák tisztítják, védik az emberi szervezetet.

 
Hársfélék (Fam. Tiliaceae) 

Vidékünkön több fajta hárs él a hársak családjában. Ismert a nagylevelű hárs (Tilia platyphillos), a vörös vagy eredi hárs (Tilia cordata) az ezüst vagy fehér hárs (Tilia tomentosa) és mások.

A magas, terebélyes fa leginkább a parkokban él, de utcáink kedvelt dísze is. Illatos virága nem csek kellemes, hanem kiváló gyógynövény is. A hárs gyógyhatása már az ókorból ismeretes, amikor a fa kérgét, a levelét, a nedvét használták a gyógyításban s csak később vált a virága is gyógynövénnyé.

A hársfa virága és a fellevele a sokféle hatóanyag mellet kevés illóolajat is tartalmaz. Ez teszi olyan kellemessé az illatát. A hársfa-teát lázas megfázás, grippés állapot esetén ajánlják, mert kiváló izzasztó, ami csökkenti a test hőmérsékletét. A hársfa-tea nyugtatja a köhögést, slejmoldó hatású, nyugtatja az idegrendszert és megkönnyíti az alvást. A hársvirág-tea, kamillával és mentával keverve megkönnyíti az emésztést és megnyugtatja a gyomrot. A hárs-forrázata elősegíti az epeműködést.

A hársvirágot a fürdővízbe téve megnyugtatja a kisgyermekeket és a szamárköhögésben szenvedőket. Egy fürdőhöz fél kg hársvirág szükséges.
Mandulagyulladás esetén kiváló öblítő szer: enyhíti a gyulladást de gyógyítja a száj különböző  fertőzéseit is. A karikás szemekre 10-15 perces hársfa-borogatás ajánlott.