A cikória

A cikória, latinul Cichorium intybus, a katáng egyik változata. A cikória fészkes virágzatú, kórós növény, gyökértörzséből kávépótló készül.

A cikóriából készült kávépótló igen közkedvelt. Egykor, a gyártó cég neve után, a cikóriából készített kávépótlót Frank-kávénak, a magjából készült kávépótlót pedig Maláta-kávénak is nevezték.

Mindkét fajta nem csak finom, hanem jó hatással van a gyomorra is. A cikória kávé főként tejeskávénak alkalmas, gyermekek számára is. Különösen vaníliával és cukorral keverve ízletes.

A cikória kávépótló a kávékrémes torták hozzávalója is lehet.

Cikória tea

A cikória gyógytea alapanyaga is lehet, mert a cikória-gyökérben olyan elem található, mely enyhén hashajtó hatású. A cikória-tea segíti az emésztést és serkenti a máj- és veseműködést. A szakértők szerint a gyökér forrázata a leghatásosabb.
A cikóriagyökeret más gyógynövényekkel keverve, például a bojtorján gyökerével ás az ibolya virágával, kiváló tisztító hatású teát főzhetünk.

  • A cikóriagyökér-forrázat kiváló arctisztítószer, gyógyítja a furunkulust, megtisztítja a bőrt a mitesszerektől
  • A cikória és a bojtorján gyökerét keverve az ibolya virágával tisztító hatású teát nyerünk, ami megszünteti a furunkulust és megtisztítja az arcot a mitesszerektől.
  • A cikória-gyökér tea enyhe hashajtó hatású