Aromás növények

Az élelmiszer és kozmetikaiparban nagy szerepe van a növényekből nyerhető aromás olajoknak. Az illóolajok kivonása több évezredes hagyományokra épül, de még a legmodernebb technológiákkal is igen körülményes, hosszadalmas munka.

Egyes növényeknek a virága, a levele, a gyümölcse vagy magja, másoknak az ága, a gyökere, a rizomája tartalmazza az értékes aromás anyagot. Ezen kívül az sem mindegy, hogy milyen illatokat választunk. A gyakorlat azt igazolja, hogy amennyiben hiszünk az aromaterápiában, az illatok megfelelő keverése olyan energiát kölcsönöz az emberi szervezetnek, melytől azonnal jobban érezzük magunkat, szebbek leszünk.

Fűszerek és afrodiziákumok

A legtöbb fűszernövény illóolajat tartalmaz. Az illóolajok sajátos illatot kölcsönöznek a különféle növényeknek, de izgató s részben bódító hatásuk is ennek köszönhető. A fűszernövények illóolaja legtöbb esetben különféle vegyi anyagok keveredésének az eredménye. A fűszernövényekben levő illóolajok bizonyos alkotórésze, mint például a safrol, az eugenol s az azaron erősen bódító hatású. Más fűszernövény alkaloidákat tartalmaz, melyek az emberi test különböző tájára vannak hatással, ingerlékenységet okoznak. Épp ezért, nagyon elővigyázatosaknak kell lennünk a fűszerek használatával.

Aromás növényekAz átlagháztartásokban például aligha főznek külön a gyermekek, külön a felnőttek számára. Pedig a kisgyermekeknek nem egészséges a fűszer, mert ingerlékennyé teszi őket. A különféle fűszereket jó ha még a felnőttek is csak módjával használják, mert a fűszerek gyakori és mértéktelen használata árt az epének, felforrósítja a vért és reumatikus, ideges panaszokat okoz, a lelki zavarokról nem is szólva. Ezen kívül a fűszerek étvágyat gerjesztenek, ami túltápláltsághoz és vérmességhez vezet. Ez utóbbinak, a túlzott fűszerfogyasztás esetén gutaütés, agyvelő- és tüdőgyulladás lehet a következménye.

Az európai konyhán ma jól ismert fűszernövények mint például a fahéj, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűszeg, a bors és mások régebben, főleg a középkorban, elsősorban afrodiziákumok alkotóeleme volt. A Közel- és Távol-Keletről, Indiából vagy Közép-Amerikából szállított fűszerek mellől ugyanis nem maradtak el a titkos receptek.

A kereskedők messzi földön beszerezték a legritkább anyagokat is, melyeket aztán drágán árultak Európában, ahol a "boszorkánykonyhákon" különböző bájitalokat, varázsszereket főztek a drága füvekből. Az egyszerű ürümhöz például olyan anyagokat kevertek mint a pézsma, ámbra, aloé, myrabalane, vörös- és sárga szantálfa, masztix, galgantgyökér, tömjén meg fahéj, sőt őrölt drágakövek pora, hogy hatásosnak vélt varázsszereket nyerjenek.

A fűszerek vegytana és gyógyszertana igen körülményes és nagy szaktudást igényel. Az oldal csupán felsorolja a legismertebb fűszernövények sajátosságait. Elsősorban az olyan fűszereket, melyek mértékletes használata ízletesebbé teszi étkeinket s hozzájárul a kellemes közérzet megőrzéséhez.