A kökény (Prunus spinosa)

A kökény, latin nevén Prunus spinosa, a szilvafával rokon, tövises cserje. A kökény márciusban kezd virágzani. A virágok begyűjtésének optimális ideje április utolsó harmadától május első két harmadáig terjed. A kökény termése apró, kékes színű csonthéjas termés.

Ez a tövises cserje minden felé megterem, szép, fehér tavaszi virágait és hamvas kék őszi termését mindenki ismeri. Virágjából enyhe hashajtó hatású és vizelést előmozdító tea készíthető. Hatóanyaga az amygdalin és bizonyos cseranyagok. A kökény gyümölcse összehúzó hatású. A kökény leveléből kellemes ízű, élvezeti tea főzhető.

Mifelénk közismertek a kökénnyel benőtt lankák, domboldalak, melyek tavasszal elbűvölnek fehér virágukkal, ősszel pedig a hamvas kék termésükkel.

A kökény gyűjtése, miként a latin neve, Prunus spinosa, azaz tüskés szilva is jelzi, nem könnyű, a sok tüske miatt. A tavasszal begyűjtött virágokat szárítsuk szellős helyen, de sosem a tűző napon. A megszárított virágokat finom vászonzacskóban vagy dobozban tárolhatjuk. A szárított termésnek is a doboz ajánlott.

A kökény-virágból enyhe hashajtó, valamint vizelést előmozdító hatású tea főzhető. Hatóanyaga az amygdalin és bizonyos cseranyagok.

A kökény gyümölcse frissen is élvezetes, ugyanakkor kiváló összehúzó és dugító hatású. Kirándulások alkalmával is szedhetjük, fogyaszthatjuk, különösen a gyermekek szedegetik örömmel és eszik savanykás íze miatt, de vigyázzunk, épp a benne rejlő hatóanyagok miatt, nehogy túl sokat fogyasszunk a kökény gyümölcséből.

A kökény levele, kellő gondossággal megszárítva és csukott dobozban tárolva kellemes ízű élvezeti teának alkalmas.

A kökény tea

A kökénytea enyhe hashajtó és előmozdítja a vizelést. Negyed liter vízbe 5 g kökényvirágot teszünk és egy percig főzzük, majd melegen fogyasztjuk. A kökény szárított leveléből pedig kellemes ízű, élvezeti teát nyerünk, mely forrón vagy jegesen egyaránt finom ital.

Virágjából enyhe hashajtó hatású és vizelést előmozdító tea készíthető. Hatóanyaga az amygdalin és bizonyos cseranyagok. A kökény gyümölcse összehúzó hatású. A kökény leveléből kellemes ízű, élvezeti tea főzhető.