Hársfa tea

A hárs (Tilia) szép, terebélyes fa, városaink utcáit, sétányait ékesíti. Virágzása idején sajátos illatával kelt csodálatot. A hárs kellemes illata a virágok nyálkaanyagában található farnezol nevű terpennek köszönhető. Gyógynövényként főképp a virágát szedik, de a hárs fájából égetett szenet is felhasználják, sőt, a levelét is.

A hársfatea a spanyolnátha, a reuma, a köszvény gyógyszere. Negyed liter vízhez 10 g virágot főzünk, de vigyázzunk, hogy a szárított virág ne legyen több egy évesnél, mert az illóanyag az állás folyamán elpárolog belőle.

Hársfa teaA hársfából készült faszén a gyomorbántalmak ellenszere, mivel elnyeli a gázokat és a szuszpenzióként jelenlevő káros anyagokat.

A hárs tea nyugtató hatású, jó a szívzavarok ellen, kiváló slejmoldó és izzasztó hatású. 1-3 kiskanál hársfavirágot forrázzunk le negyed l vízzel.

Naponta 2-3 langyos teát igyunk, mézzel vagy cukorral ízesítve. Szájöblítéshez a hárs forrázata ajánlott. Az infúzió úgy készül. Hogy 4 kanálnyi virágot 2 deci vízzel forrázzunk le és adjunk hozzá 5 g (fél kiskanál) szódabikarbónát.

A hársvirág tea kiváló mandulagyulladás és a különböző szájinfekciók ellen.

A hárs gyűjtése

A hársfa június 21-től július 20-ig, a rák jegyében nyílik, a virágszüret mintegy két hétig  tart. A szedést akkor kezdjük, amikor a fa virágai már majdnem mind kinyíltak, de még vannak köztük bimbók is. Sokszor láthatjuk, parkokban, utcákon, hogy az emberek marokkal tépik a hársvirágot, gyakran hatalmas ágakat is letörve. Vigyázzunk nagyon a fák épségére, hogy a következő évben ismét virágot hozzon nekünk. A legjobb, ha könnyű létrára állva szedjük a hársvirágot.

A leszedett hársvirágot szárítsuk meg, majd tegyük zárt dobozba, szellős, száraz helyre. A hársvirágból főzetet készítünk. Ehhez vegyünk 10 g virághoz negyed liter vizet. Az így nyert főzet kiváló gyógyszer spanyolnátha, reuma, köszvény esetén.
Ha a hársteához kamillát és borsmentát is keverünk, olyan izzasztó teát kapunk, ami hűlés esetén csodálatos hatású.