Rózsaolaj, rózsavíz a testápolásban

A rózsa, a költők által annyiszor megénekelt virágok királynője, nemcsak kertünket ékesíti és elbűvöl illatával, hanem nélkülözhetetlen adalék a szépségápolásban. A rózsa egyaránt alapanyaga a rózsaolajnak és a rózsavíznek. A rózsát a legjobb pitymallat előtt leszedni, amikor a legtöbb illóolajat tartalmazza. Korunkban már számos más illat megelőzte ugyan, de még mindig vannak, akik a rózsa illatát kedvelik legjobban bármelyik kozmetikumban. Gyakran a legfinomabb arckrémek, a testápoló szerek és fürdősamponok előállításakor legalább néhány csepp valódi rózsaolajt tesznek, hogy kellemes illatú legyen. De magunk is könnyen készíthetünk rózsaolajos arcvizet, fürdőfolyadékot.

A rózsaolaj előállításához szükségünk van egy mély tálra és egy pontosan ráillő méretű tányérra. A tálra kifeszítünk egy darabka fehér vásznat, és köröskörül jól hozzákötjük. A vászonra vastagon ráhintünk egy réteg friss rózsaszirmot, majd ráhelyezzük a forró vízzel vagy parázzsal teli tányért. A meleg hatására a rózsaszirmokból cseppenként a tálba gyűl a rózsaolaj. Miután a rózsaszirmok kiszáradtak, újabb friss rózsalevél réteget helyezünk a vászonra, s pótoljuk a vizet vagy parazsat is. Tetszés szerint az így nyert rózsaolajhoz aromatikus víz keverhető.

Tiszta rózsavíz előállításához tegyük a friss rózsaszirmokat egy tűzálló üvegedénybe, öntsünk rá desztillált  vízzel, majd közepes hőfokon melegítsük fel, anélkül, hogy felforrjon. Aztán az edényt vegyük le a tűzről, keverjük meg üveg, vagy fakanállal, fedjük le, és hagyjuk kihűlni. Egy napig pihentessük, majd szűrjük le. Az így nyert rózsavíz, hidegen tárolva, egy hétig is eltart.
Hasonló módon nyerhetünk narancsvizet, narancsvirágból, amit igényesebb fűszerkereskedésekben szerezhetünk be. A virág olcsóbb mint a bimbó, de egyformán alkalmas illatos víz készítésére.

A citromos rózsavíz kiváló testápoló. Ehhez vegyünk két marék frissen szedett, illatos rózsaszirmot, negyed liter desztillált vizet és egy evőkanál citromlét. A desztillált vizet melegítsük fel és öntsük a friss rózsaszirmokra, takarjuk le az edényt, és 36 óráig tartsuk meleg helyiségben. Ez után finom vásznon szűrjük át, nyomkodjuk ki jól a rózsaszirmokat, majd öntsük a folyadékhoz a citromlevet. Légmentesen lezárva, hűvös helyen tároljuk. A bőr felfrissítéséte néhány vattára szórt csepp is elégséges.

Rózsavizes testápolót nyerhetünk, ha két rész rózsavizet egy rész narancsvízzel keverünk és negyedrésznyi alkoholt adunk hozzá. Rázzuk jól össze, öntsük színes, lehetőleg barna üvegbe, és tegyük hidegre. A rózsavizes testápoló frissítő hatású. Alkalmas a bőr tisztítására is. Rosszullét vagy fejfájás esetén egy rózsavízzel benedvesített zsebkendővel dörzsöljük be a nyakat, a halántékot.

A rózsaecet, ráncok ellen. A rózsaecet előállításához vegyünk tíz deka frissen szedett vörös rózsaszirmot, helyezzük el rétegesen egy nagyobb üvegedénybe, öntsünk rá két deci almaecetet és légmentesen lezárva, két napig hagyjuk állni. Aztán szűrjük le, a szirmokat préseljük ki jól és keverjünk hozzá egy deci desztillált vizet. Az így nyert rózsaecet révén a bőr megőrzi simaságát.

A rózsaméz erősíti a bőrt, serkenti a bőr vérkeringését. Az arcvíz elkészítéséhez vegyünk egy kanál mézet és keverjünk el egy deci rózsavízzel s néhány csepp alkohollal, majd adjunk hozzá egy kanál citromlét. Az egészet keverjük össze, jól rázzuk fel, és légmentesen ledugaszolva tároljuk. A rózsaméz különösen idősebb korban, megereszkedett bőr esetén ajánlatos.

Rózsa-kamilla bőrápoló  előállításához vegyünk egy marék friss kamillavirágot, és három percig tartsuk egy pohárnyi forrásban levő vízben, majd fedjük le és hagyjuk kihűlni. Aztán szűrjük le, és a kamillát jól préseljük ki. Az így nyert folyadékhoz keverjünk egy-egy nagy kanál rózsavizet és citromlét. Kiváló bőrtisztító.

A rózsakrém jó ránctalanító.  A jó maréknyi frissen szedett, illatos piros rózsasziromra öntsünk rá egy deci felhevített desztillált vizet és hagyjuk két órát állni. Miután a víz megszíneződött melegítsük fel a keveréket, úgy, hogy közben fokozatosan eltávolítjuk a rózsaszirmokat, és lassú kavargatás közben adjunk hozzá fél dekányi lanolint és két dekányi friss vajat. A még meleg keveréket tegyük a megfelelő tégelybe és hagyjuk kihűlni. A szer kiváló biológiai hatású, nemcsak ápolja és hűti a bőrt, hanem kisimítja, ránctalanítja is.

A rózsaillat tartósítása. A rózsát a legjobb pitymallat előtt leszedni, amikor a legtöbb illóolajat tartalmazza. A frissen szedett rózsa illatát többféleképpen is tartósíthatjuk. Például, rózsaolaj formájában.