A gyógynövények alkalmazása

A gyógynövények leggyakoribb felhasználási módja a tea. A természetgyógyászat ma már leginkább teakeveréket alkalmaz, de csakis egyéni módon lehet megállapítani, hogy kinek melyik teaféleség válik javára.

A gyógyfüvekből készült teát leforrázással nyerjük és ízesítés nélkül kell fogyasztanunk, de előfordul, hogy mézzel vagy cukorral is keverik. Ám csakis a könnyen oldódó hatóanyagokat tartalmazó gyógyfüvek forrázhatók.

Hogy a gyökerekből vagy kérgekből töményebb hatóanyagot nyerjünk, előbb néhány óra hosszat áztassuk hideg vízben, majd sűrített főzetet készítsünk belőlük. A sűrített főzetből készítünk szörpöt vagy forrázzuk le teának. A főzetet vagy forrázott teát mindig frissen készítsük és azonnal fogyasszuk.

Vannak növényi hatóanyagok, melyeket ecsetelésre használunk, ez a tinktúra, az alkoholos kivonat. A felvagdalt vagy megpirított gyógynövényt porcelán vagy üvegedénybe tesszük, tömény alkoholt öntünk rá és légmentesen befedjük. Egy hét múlva ezt átszűrjük és a leülepedett gyógynövény-tömeget kinyomkodjuk. A kivonat sokkal tartósabb, ha hideg vízzel nyerjük.

Fontos tudnunk azt is, hogy a gyógyfüvek kiválóak gyógyfürdőzésre is. Ez úgy készül, hogy a forró fürdővízbe gyógynövényeket szórunk vagy az azokból készült főzetet avagy tinktúrát öntjük bele. A továbbiakban szó lesz arról, hogy melyik gyógynövényt mikor szedjük, melyikből miféle hatóanyagot nyerhetünk, s azt miként alkalmazzuk.