Ékszerek tisztítása, felismerése

Az ember ősidőktől kezdve kedveli az ékszereket. A naturista életmódnak kitűnően megfelel a természetben található egyszerű bogyók, virágok, indák, vagy a különböző színes kavicsok ékszerként való felhasználása. Fiatalok körében ez igen kellemes látvány lehet. Ám bizonyos korban minden hölgy eljut addig, hogy ha már ékszert visel, az legyen valódi ékkő, nemes fém. A valódi ékszer rendkívüli figyelmet érdemel, de csak akkor, ha tiszta, hibátlan. A következőkben néhány ötlet a valódi ékszerek kezelésére:

Aranyékszerek tisztítása. Az aranyékszerek a szerint veszítik el gyorsabban vagy lassabban a fényüket, hogy az arany ötvözetében mennyi réz van. Az aranyékszerek tisztítással visszanyerik eredeti ragyogásukat. Az aranyékszer tisztításához egy liter vízbe tegyünk 50 g ammóniák sót, és az így nyert oldatban kifőzzük. Ezzel a módszerrel a legfinomabb aranylánc vagy filigrán ékszer is visszanyeri eredeti ragyogását.

Gyémánt tisztítása. Ha egy gyémántköves ékszert ritkán használunk, előfordulhat, hogy csak öltözés közben vesszük észre, hogy a gyémánt nem eléggé fényes. Hogy a gyémántot kitisztítsuk, egy hegyesre metszett gyufaszál vagy fogvájó hegyét mártsuk szalmiákszeszbe és kenjük be vele a gyémánt felületét, amire a gyémánt azonnal megtisztul és visszanyeri ragyogását.

Igazgyöngy mosása. Idővel az igazgyöngy is megkopik, akár a használattól - a bőr természetes zsírtartalma vagy a púder miatt, esetleg hosszú ideig állni hagyjuk, s egyszerűen megporosodik. De az igazgyöngy fényét visszanyeri, ha fél liter esővízbe dekányi, jól kiégett hársfaszenet keverünk, s ebben az oldatban az igazgyöngyöt megmossuk. Mégpedig úgy, hogy amíg a víz forr, az igazgyöngyöt a gőz fölé tartjuk, ameddig felmelegszik, majd a vízzel együtt kicsit forrni hagyjuk, időnként megforgatva. A rövid forralás után a gyöngyöt a vízben hagyjuk, amíg az kihűl, majd az igazgyöngysort tiszta vízben megöblítjük, s végül puha ronggyal letörölgetjük.

Korall tisztítása. A valódi korall ékszer igen kedvelt és újra divatos. Hogy a korallt tisztán tartsuk nem elég dobozban tartanunk, ha nem használjuk, hanem néha ki is kell tisztítani. A valódi korall tisztítása igen egyszerű: langyos szódás vízbe beáztatjuk, majd langyos szappanos vízben finoman lemossuk, végül 1-2 óráig megmelegített fűrészporban megszárítjuk. Az eljárás után a korall megtisztul és visszanyeri eredeti fényét.

Teknősbékapáncél tisztítása. Napjainkban az állatvédők már ellenzik, hogy a szép páncélú teknősbékákat csak azért öljék meg, hogy páncéljából dísztárgyakat, használati eszközöket készítsenek. A kereskedelemben mégis kapható, és családi örökségként is fennmaradt sok teknősbékapáncélból készült dísztárgy, használati eszköz. És akinek van teknősbékapáncélból készült tárgya, azt bizonyára szeretni tisztán tartani. A teknősbékapáncélból készült tárgyakat porrá tört szénnel és vízzel lehet lemosni. Utána kenjük be ecettel, végül pedig porrá tört, megnedvesített krétával dörzsöljük tisztára. A teknősbékapáncélból készült fésű tisztítása úgy a legcélszerűbb, ha száraz korpába mártjuk, puha kefével alaposan átkeféljük, majd darabka szarvasbőrrel fényesre dörzsöljük.

Valódi drágakövek felismerése. Hétköznapokon az átlagember aligha jár-kel valódi ékszerekkel megrakottan, de egy-egy szép családi ereklyét, valódi drágakövet csak őrzünk valahol, vagy szeretnénk magunkénak tudni. A valódi drágakövet a legegyszerűbb hozzáértő ékszerész révén beszerezni. Ám ha véletlenül felajánl nekünk valaki egy gyönyörű drágakövet, magunk is megállapíthatjuk, hogy az valódi drágakő-e avagy hamis, üvegből való utánzat. A valódi drágakő felismerése érdekében, vegyünk egyik kézbe egy valódi drágakövet, a másikba pedig a megvizsgálandót. Ha ez utóbbi épp olyan hideg, mint a valódi drágakő, ez is valódi. Ha viszont melegebbnek érezzük a valódi drágakőnél, bizonyára csak üvegből való utánzat. A drágakő ugyanis jobb hővezető, a kéz melegségét nagyobb mértékben elvezeti, s ezáltal hidegebbnek tűnik, mint az üveg, ami gyengébb hővezető, tehát kevésbé vezeti el a meleget, s így a valódi drágakövet könnyen felismerhetjük.