Naturista gyógymódok

Az európai kultúrán nevelkedett ember Aszklépiosz epidauroszi tevékenységében keresi az orvoslás gyökereit, aki Kheirón kentaur, az orvostudományban jártas tanítója révén ismerte meg a gyógynövények használatát és a sebek bekötözését. Az ókori gyógyhelyen, a pihenésen és a testmozgáson kívül, különböző fürdőt vettek, az étkezést szigorú diéta szabályozta. A mai naturista gyógyászat sokat merít az ókori isteni orvos ránk maradt tudományából és az egykori bölcs öregek tapasztalataiból. Az itt következő néhány bevált recept csak egy-egy ötlet a naturista gyógymód kedvelőinek.

A nyári meghűlések többnyire gondatlanságunkból erednek. Előfordul, hogy egy nyári kiránduláson a fárasztó gyaloglás, vagy a ház körül végzett nehéz fizikai munka miatt eltikkadva a hűvösben keresünk menedéket. Csakhogy épp e hűvös hely miatt hűlünk meg. Aki nagyon kiizzadt vagy erősen felhevült legjobb, ha olyan helyen pihen meg, mely melegebb a helynél, ahol kifáradt. Az is egészségtelen, hogy ha valaki felhevültségében leveti az ingét, ruháját. A gyors lehűlés kerülendő, mert gyöngíti a szervezetet, hátrányos az egészségünkre.

Mérgezés ellen. Előfordul, hogy kirándulás alkalmával valaki, egyszerűen a szépsége, kívánatossága miatt megeszik valamilyen mérgező erdei gyümölcsöt, vagy akár bárhol, véletlenül valamiféle mérget vesz be. Ilyenkor mindent meg kell tennünk, hogy a bevett mérgező anyagot mielőbb kiürítse, s még mielőtt megérkezik az orvos elsősegélyben részesítsük. A legjobb, ha hánytatjuk a szerencsétlenül jártat. Ez a legegyszerűbben úgy érhető el, ha a garatot ujjal, kíméletesen izgatjuk, vagy tollal érintjük. A hányás akkor is előáll, ha langyos vizet, olajt vagy olvasztott vajat itatunk vele.
Ám ha valaki komolyabb mérgezést szenvedett, pl. foszfor, valamilyen rézsó, esetleg kőrisbogár által, az olaj és vaj beadása tilos, mert az épp még jobban elősegíti a méreg felszívódását.

Fagydaganatok ellen jól bevált recept, ha az érintett tagokat egy héten át, lehetőleg lefekvés előtt, naponta forró timsóoldatban áztatjuk. Az oldatot úgy készítsük, hogy 2 l vízre számítsunk 28 dg timsót. Egy hét elmúltán nyoma se a fagyásnak!

Hagyma fagyos lábak kezelésére. A hagyma gyógyító hatása már ősidők óta ismeretes. Kitűnő gyógyír elfagyott végtagok esetén is. A fagyos részeket bekenjük a szétnyomott hagymával, s ettől a fájdalom fokozatosan alább hagy, a fagyos bütykök rövid idő alatt elmúlnak.

Égési sebek ellen, orbáncfű. Az égési sebekre hatásos az orbácfűből sajtolt olaj. Az orbáncfű leveleit és virágait június-júliusban jó szedni. Az összegyűjtött gyógynövénnyel félig megtöltünk egy palackot és tiszta olajjal feltöltjük. Ezt 2-3 hétig a napon tartunk. Égési seb eseten ezzel az olajjal átitatott kötést helyezzünk az érintett helyre, s ettől a fájdalom rövid idő alatt enyhül, a seb pedig gyorsan beheged.

Liliomolaj, égési sebre. A fehér liliom szirmát egy üvegbe gyűjtjük, erre friss olívaolajat öntünk és néhány hétig érni hagyjuk. Az így nyert liliomolaj kiváló az égési sebre, mert hűsíti a sebet vagy a daganatot s egy-két ecsetelés után a fájdalom is megszűnik.

Kézizzadás ellen. A kézizzadás igen kellemetlen, különösen, ha kezet kell nyújtanunk valakinek, ha valakit meg kell érintenünk. Legegyszerűbb ellenszere, ha kezünket naponta olyan forró vízben áztatjuk, amilyet csak elbírunk. De fontos, hogy az áztató vízbe előbb borszeszt keverjünk. A kitartó kezeléstől a kézizzadás hamarosan megszűnik.

Hideg lábak kezelése. A lábak hidegsége vérkeringési zavar. Hideg lábunkat naponta fürösszük meleg vízben, majd durva törölközővel addig dörzsöljük, míg kimelegszik. A hideglábú ember sose viseljen szűk cipőt, ami akadályozná a vérkeringését, ha pedig megázik, a nedves cipőt, harisnyát azonnal vesse le, amint hazaér. Ilyenkor jó, ha a hideg lábat bedörzsöljük borszesszel, majd durva törölközővel vagy puha flanellal újra dörzsöljük.

Méhszúrás ellen. Azt mondják, a régi méhészek már nem annyira érzékenyek a méhszúrással szemben, hisz az emberi szervezet fokozatosan hozzászokik a méhfullánk mérgéhez, de avatatlan látogató sokat szenvedhet egy véletlen méhszúrástól. A méh szúrásakor a szervezetünkbe kerülő méreg ellen számtalan ősi szokás, gyógymód ismeretes, melyek olykor ma is sikerrel járnak. Közismert a szalmiákszesz vagy a vöröshagyma, netán épp a nyál enyhítő hatása, melyet a fullánk eltávolítása után azonnal alkalmaz a sérült ember, de van, aki az agyagot, a földet, a nyers burgonya szeleteit vagy az egyszerű hideg vizet rakosgatja a sebre. Valamennyi hűsítő hatású lehet. De a méhészek a frissen fejt, még meleg tejet tartják a leghatásosabbnak, mely hamarosan megszűnteti a fájdalmat s a daganat jobbára ki sem alakul, vagy csak igen csekély formában következik be.

Szúnyogcsípés ellen. A nyári kirándulások, a víkendházak élvezete s általában a vidéki élet egyik árnyoldata a sok szúnyogcsípés. Különösen az érzékeny bőrű emberek szenvednek miatta. A modern gyógyszeripar már erre is talált megoldásokat, a füstölők, a fáklyák is elűzögetik a szúnyogokat, mégis a legegyszerűbb az, ha kalapunkra, vagy ruhánk zsebére, hajtókájára rátűzünk egy darabka flanelt, amit előzőleg szegfűolajba mártunk. A szúnyogok így is körülröpködnek minket, de nem csípnek meg, a szegfűolaj illata nem engedi testközelbe a szúnyogokat. Az ánizsolaj is távol tarja a szúnyogokat. Az ánizsolajt akár a bőrünkre is kenhetjük. 

Izzadó láb ellen hasznos mezítláb járni a harmatos fűben. Aki formás lábat akar, járjon sokat mezítláb! A láb hidegségét, valamint az ebből származó bántalmakat mind elkerülhetjük, ha mezítláb járunk. A friss levegő, a napsugár mindenként egészséges. De otthonunkban, akár télen is nyugodtan járjunk olykor mezítláb, hasznunkra válik. S az csak természetes, hogy ilyenkor a láb tisztítását is komolyabban végezzük.

Citrom, nátha ellen. A minden bántalom esetén jól bevált, ismert orvosságokhoz szokott modern ember aligha gondolná, hogy egy érett citrom is kigyógyítja a náthából. Ehhez az kell, hogy a jó érett citrom levét kifacsarjuk, akár egyszerűen a tenyerünkbe is, s azt úgy szívjuk fel az orrunkba, hogy a szájunkon is átfolyva kiköphessük. Ezt az eljárást kétszer-háromszor megismételjük, s már meg is szabadulunk a náthától.

Ekcéma ellen. Az ekcéma ellen kiváló a citromos-agyagos arcápoló. Vegyünk kis fehér agyagot és oldjuk fel egy deci desztillált vízben, majd adjunk hozzá pár csepp tiszta szeszt és egy fél citrom levét. Az így nyert oldatot kenjük a bőrfelületre. A citromos agyagos keverék különösen az ekcémára hajlamos bőr esetén eredményes.

Nátha ellen a sósborszesz is igen jó szer. A sósborszesszel bedörzsöljük az orrt és környékét. Be kell dörzsölnünk a tarkót is, míg megérezzük a szesz nedvességét. Aztán némi borszeszt a tenyerünkbe öntve, szívjuk fel a páráját. A bedörzsölést meglehetősen sűrűn ismételjük meg, de nem hiába, mert ez a módszer még az erős náthát is elmulasztja.

Köhögés ellen nagyon jó a cickafarkból főzött tea. A teához a cickafark fehér virágát főzzük meg s az így nyert tea hidegen vagy melegen, cukorral, mézzel vagy anélkül, egyaránt jó hatással van köhögés és hörghurut esetén.

Csuklás ellen. A csuklás igen kellemetlen. Ha egy pohár vizet lassan szürcsölünk és időközben ujjhegyünkkel erősen befogjuk a fülünket, megakadályozhatjuk a csuklást. Az is jó, ha csuklás esetén egy kiskanál porcukrot veszünk a szánkba és hirtelen lenyeljük. Ez a módszer legtöbb esetlen azonnal használ, ha nem, megismételjük.

A füge gyógyító hatása gyomorbajok, különösen emésztési zavarok esetén érvényesíthető. De a füge fogyasztása tüdőbántalmak és köhögés esetén is ajánlott. A fügét gyümölcsként élvezhetjük, de igen jó mellteát is nyerhetünk, ha az árpafőzetbe 5-6 szem fügét és maréknyi mazsolát főzünk. A fügét külsőleg is alkalmazhatjuk, például a kéz- vagy lábdaganatok esetén. Ehhez a kell, hogy a szélességében kettévágott fügét előbb tejbe áztassuk, majd rátegyük a daganatra, amit az megpuhít vagy felszív, felfakaszt.

Tojásfehérje, lábfájás ellen. Aki sokat gyalogol olykor égést, fáradtságot érez a lábában. Ha lábunkat bekenjük tojásfehérjével, az megakadályozza a hosszas gyaloglás miatt a nyomástól esetleg kialakuló sebek képződését és serkenti a láb képességét a további gyaloglásra.

Reuma ellen. A reumás fájdalmak már rég az orvosok egyik legfőbb kutatási tere, mégsem találtak rá még tökéletes ellenszert. Ősidők óta több gyógyír ismeretes, mely enyhíti a fájdalmat, de a reumát nem mulasztja el egyik sem. A következő oldat egyesek szerint biztos szer a reuma ellen. Egy palackot töltsünk meg érett borókabogyóval és öntsünk rá tiszta szeszt. Ezt nyolc napig hagyjuk állni, s akkor egy másik palackot töltsünk meg finomra vagdalt nyers hagymával, és ezt a 8 napig érlelődött szeszt öntsük rá. Ezt szintén nyolc napig hagyjuk állni és az így nyert szeszt ismét újabb palackba töltjük, amihez hozzáadunk 1/6 l kátrányt (ha szerencsénk van valahol a közelben épp útjavítást végeznek s ennyi kátránnyal megszánnak minket!) Ezt az oldatot jól összerázzuk és bedörzsöljük vele a fájós helyeket, majd becsavarjuk egy meleg gyapjúkendővel.

Fényes körmök. Ma már általában minden hölgy lakozza a körmét, annál inkább kellemes látvány, ha valaki egyszerűen csak fényes körömmel jár. Ezt nagyon egyszerű elérnünk. Kenjük be körmünket tiszta szesszel vagy kölnivízzel s utána szarvasbőrrel, vagy más finom anyaggal dörzsöljük fényesre. Semmi sem szebb, mint a természetes!