A kankalin

A kankalin, latin nevén Primula veris, márciusban virágzik. A gyógyászatban a kankalin levele és gyökere is felhasználható, de általában a virágáért értékelik. Virágát legjobb április végén, május elején szedni.

A kankalin begyűjtése, a többi gyógynövény esetéhez hasonlóan, igényes feladat. Vigyázzunk arra, hogy csak a virágát szedjük, lehetőleg kosárba, hogy ne törjük össze.

A kankalin levele azért értékes, mert nagy mennyiségű aszkorbinsavat tartalmaz. Levélből kankainteát főzhetünk, ami kiváló C vitamin-adagoló. A kankalin-levél érdekessége, hogy a szárított levelekből tört porban még egy év elmúltában is megőrződik a benne levő aszkorbinsav.

A kankalin szárításakor az összegyűjtött gyógynövényt, külön-külön a virágot, a levelet, a gyökeret, helyezzük szellős, de ne napos helyre, tiszta vászonra, vagy papírra és időnként forgassuk meg, hogy egyenletesen megszáradjon. A megszárított kankalin-virágot tároljuk csukott dobozban, hogy a benne rejlő hatóanyagok minél tovább megőrződjenek.

A kankalin felhasználása. A kankalin-gyökérből főzetet készíthetünk. Egy kávéskanálnyi összevagdalt kankalin-gyökeret keverjünk össze három kankalin-virággal és negyed óráig forraljuk. Az így készült főzetet szűrjük le, nyomkodjuk ki jól a növényből is a nedvet, s a nyert teából naponta többször is igyunk egy-egy vizespohárnyit - kiváló köptető hatású.