Menta tea

A menta tea kellemes aromája miatt dekcelt, de kivóló gyógytea is. A menta tea erősíti az idegrendszert és rendbe hozza a gyomorműködést.A menta tea, tisztító és izzasztó hatása révén elősegíti a szervezet megtisztulását.

Hideg borogatásként, a menta-főzet elmulasztja a fejfájást.

Fáradtság esetén a menta-fürdő kiváló frissítő és erősítő hatású. Ehhez egy kis zacskóba töltsünk fél kiló apróra vágott mentalevelet és öblítsük alaposan a meleg fürdővízbe. Hogy hatása még nyugtatóbb legyen, keverjünk hozzá kis orvosi citromfüvet, kakukkfüvet és hársvirágot.

Mentás frissítő

A menta kiváló frissítő. Maréknyi virágos-leveles mentát negyed óráig főzzünk negyed liter vízben, lassú lángon. Aztán szűrjük át finom szűrőn és hígítsuk kicsit fel, desztillált vagy rózsavízzel.

Az így nyert mentás frissítő különösen fárasztó elfoglaltságok után hatásos.

Mentaecet

Hogy a friss menta illatát télen is élvezhessük, készítsünk mentaecetet. Ehhez egy nagyobb befőttes üvegbe tegyünk egy marék mentalevelet, keverjünk hozzá fele annyi citromos-mézfű levelet és öntsünk rá egy deci borecetet.

Légmentesen lezárva két napig hagyjuk állni sötét helyen, majd szűrjük le szűrjük le finom szűrőn úgy, hogy a növényi rostokat is jól nyomkodjuk ki. Az így nyert keveréket hígítsuk fel egy deci desztillált vízzel és tároljuk légmentesen, sötét üvegcsében. Illatosításhoz, arctisztításhoz egyaránt alkalmas.