Oregáno tea

Az oregano, latin nevén Origanum vulgare, gyógyfűként használatos. A természetgyógyászatban a meddőség és az impotencia kezelésére használják. A gyógymód a bolíviai  callahuaya indiánoktól ered, akik a természetben összegyűjtik a vadmézet, úgy, hogy egy-egy edénybe csurgatják és kipréselik a lépet is. Aztán az így visszamaradt kipréselt lépet is felhasználják, amit poge-nak neveznek. Ezt a poge-t főzik a maté teába, amihez oreganot is kevernek. 

Oregáno teaAz oregánóból forrázatot készítsünk: 15 g felaprított növényt forrázzunk le két deci forró vízzel. Gyomorbetegségek esetén naponta 3-4 kanál ajánlott, evés előtt.

A forrázat lehet enyhébb is, egy kiskanál növény egy pohár vízhez, s ezt az oregano-teát napi 2-3 adagban igyuk meg.

Az oregano tea hatóanyagai révén köhögéselleni és nyugtató hatású. A fürdővízbe téve kiváló illatosító s egyben nyugtató is.

Az oregano jó afrodiziákum. Fürdőszerként használható. Egy rész oreganóhoz keverjünk két rész rozmaringot és két rész borsmentát. Adjunk hozzá még fél rész szegfűszeget és néhány kis borókaágat. A gyógyfüvet keverjük jól össze és aprítsuk fel, majd tíz percig főzzük forró vízben. Aztán szűrjük le a főzetet, nyomkodjuk ki a növényekből is a levet, és az így nyert szert tartsuk sötét üvegben, árnyékos helyen, jól ledugaszolva. Fürdéskor ebből a főzetből öntsünk egy-két pohárnyit a fürdővízbe. Az loregano-keverék élénkítő hatású.