A borsmenta (Mentha piperita)

A menta kellemes illatú, hűsítő aromájú növény. A borsmenta könnyen termeszthető, de vadon is megterem felénk. A menta levele (Folium Menthae) mentholban gazdag illóolajat, valamint tanint és keserű anyagokat tartalmaz. A gyógyászatban a borsmenta elsősorban az illóolaja jó hatásáért használatos.

A borsmenta forrázata nyugtató hatással van a gyomorfájdalomra, jó görcsoldó. Az emésztési zavarok és májbetegségek orvossága, mert növeli az epenedvet. Elősegíti az epe- és májműködést. Összehúzó és tisztító hatása miatt hasmenés kezelésére javallott.

A borsmentában rejlő menthol révén a kis adagokban fogyasztott hideg menta-tea csillapítja a hányást mind a csecsemőknél, mind a felnőtteknél. Egyes kutatók szerint a menta-tea erősíti az idegrendszert, rendbe hozza a gyomorműködést és tisztító meg izzasztó hatása révén elősegíti a szervezet megtisztulását. Hideg borogatásként a menta elmulasztja a fejfájást.

Fáradtság esetén hasznos egy erősítő menta-fürdő. Egy kis zacskóba töltsünk fél kiló apróra vágott mentalevelet és öblítsük alaposan a meleg fürdővízbe. Hogy hatása még nyugtatóbb legyen, keverjünk hozzá kis orvosi citromfüvet valamint kakukkfüvet és hársvirágot.

A 5 g mentaolaj és 95 g alkohol keverékével való masszírozás jó a reuma és a csalánkiütés ellen. Ugyanebből a keverékből néhány cseppet a szájvízhez adagolva, kellemes szájöblítő vizet nyerünk: frissít, fertőtlenít és semlegesíti a kellemetlen szagot. Nátha esetén, mentaszesz-oldattal inhalálva, a borsmenta segít a torokgyulladáson és enyhíti a köhögést.