Avokádófa (Persea americana)

Az avokadófa állítólag a Yukatan-félszigetről származik. Az erősen elágazó ágú fa 18 m magasra is megnő. Kizárólag a trópusi területeken él. Nagyméretű, bőrös levelei vannak, virága sárgászöld, jókora gyümölcse körteformájú.

Bizonyára már a maják is termesztették, ízletes gyümölcse miatt, de még ma is az amerikai indiánok fontos tápláléka. Gyümölcsének a héja kemény, ráncos, sötétzöld, a húsa sárgás, zsíros s egy nagy barna magot zár magába. A hagyományos népi gyógyászatban a növény magvát és gyümölcsét egyaránt felhasználták. A avokadó leveleit a láz, a terméséből kivont olajat pedig sömör ellen használják. A növény kérgét a nőgyógyászatban értékesítik.

Afrodiziákumként az avokadó gyümölcshúsa és a magja használatos: serkentő ereje felébreszti a nemi vágyat. Az avokadó gyümölcse nyersen fogyasztva tápláló élelmiszer, a mag reszelékéből pedig erősítő hatású tea főzhető.
A kutatók szerint az avokadó gyümölcse valóban sok vitamint és zsírt tartalmaz, de afrodiziákumokat eddig még nem mutattak ki a kísérletek.