Fekete bors (Piper nigrum)

Sok borsfaj ismeretes s jobbára valamennyi ázsiai, de mifelénk a valódi vagy feketebors a legkedveltebb fűszernövény. A Dél-Ázsiában élő, rendkívül hajlékony kapaszkodóindájú futónövény a trópusi éghajlaton 15 m hosszú, erősen elágazó ágakat növeszt. 8-10 cm hosszú fürtös virágzata egész éven át folyamatosan nyílik és termése sorra beérik.

A kutatások szerint a bors az a fűszer, mely a legnagyobb hatást gyakorolta az emberiség kultúrtörténete során. Egykor háborúk folytak az értékes fűszer megszerzéséért. A bors csak vegetatív úton szaporodik.

A fekete bors mind az ázsiai, mind az európai gyógyászatban használatos. Hatóanyaga a nyálkahártyát ingerlő alkaloid, a piperin. Közeli rokona a kumebabors Indonáziában terem. Mindkettőt afrodiziákumként is értékelik.

A ma már felénk is ismert borsfajok a délkelet-ázsiai bételbors. A polinéziai kava-kava vagy a Közép- ás dél-amerikai matico-bors, valamennyi alkalmas gyógykezelésre, valamint fűszer- és afrodiziákumként. Szerelmi varázsszerként élénkítő hatása miatt kedvelt.