Naturista Alapanyagok - Lanolin, bálnazsír, méhviasz, szezámolaj, glicerin

A szépségápolásban a lanolin, bálnazsír, méhviasz, szezámolaj, glicerin megannyi értékes alapanyag.

Lanolin. Az állati eredeti zsírokból és olajokból származó alapanyagokhoz tarozik a vízzel kevert, tisztított gyapjúzsír is. Reneszánszkori receptkönyvek szerint, a báránybőrből nyert, tisztított gyapjúzsír már akkor is létezett. A víztartalmú gyapjúzsírt, azaz a lanolint, már jó száz éve sokféle változatban és formában használják a kenőcsök alapanyagaként.
A lanolin előnye az, hogy nem avasodik, és vízfelvétele tökéletes, könnyen beivódik a bőrbe. Legfontosabb pedig az, hogy a lanolin fontos biológiai hatóanyagokat tartalmaz. A lanolinos krémek megóvják a bőr puhaságát. Az egyszerű fürdés után is érdemes használnunk. Intenzív használata különösen a sarok és a kéz finomítására ajánlott.

A bálnazsír szinte egyetlen jobb bőrápoló krémből sem hiányzott szépanyáink idején. A nagy bálnavadászatok korszakában a különféle bálnafajok homloküregéből és gerincoszlopából nyert cetaceum, főleg az ámbrás cetből származó anyagok azonban már nem beszerezhetők. Ma az állatvédő törvények tiltják e ritka állat pusztítását. De mert a bálnazsír és az ámbra alapanyag nélkül egyesek még ma sem tudják elképzelni a finom bőrápoló krémeket, a modern illatszeriparban, hála a vegyészet fejlődésének, mesterségesen előállított bálnazsírral helyettesítik a drága alapanyagot.

A szezámolaj különösen kedvelt és széles körben alkalmazott zsiradék volt elődeink szépségápoló szereiben. Az oleum sesami, azaz a szezámolaj a trópusi növények, főleg a szezám magjából nyerhető, eléggé drága szer, ezért mifelénk inkább a könnyebben beszerezhető édes mandulaolaj vagy a ricinus meg a búzacsíra-olaj használatos.

A glicerin szintén rég óta használt alapanyag a bőrápoló krémekben, és napjainkban sem nélkülözhető adalékanyag. Nagy vízfelszívó képessége hasonló a lanolinéhoz, mely miatt a modern kozmetikumokból sem hiányozhat.