Szemápolás

A szemünk egyik legkényesebb részünk, óvnunk kell. A szépséghez mégis hozzá tartozik a szép szemöldök, a hosszú szempilla. A kozmetikaipar számtalan szert kínál erre, de nem árt a régi, természetes kúrákat is megismerni.

Szemviszketegség és árpa ellen. A viszkető szemhéjat esténként kenjük be glicerinnel, amitől néhány napon belül elmúlik a bántalom. Ez az egyszerű módszer különösen azoknak ajánlott, akiknek szemén gyakran képződik az un. árpa.

Szemborogatás. Vegyünk egyforma mennyiségű "szemvidító"füvet, azaz eufráziát, levendulavirágot, rozmaringlevelet, ánizs- és édeskömény magot. Az utóbbi kettőt nyomjuk szét, majd az összes teafajtát keverjük össze, majd osszuk szét kis vászonzacskókba. A vászonzacskókat forrázzuk le tiszta vízzel, hagyjuk kihűlni kézmelegre, majd helyezzük a szemhéjra, pihenés közben. Pihentető. Frissítő hatású.

A szemvidítófű mézzel is keverhető. Az eufráziát dobjuk forrásban levő vízbe, hagyjuk egyszer felforrni, majd fedjük le és hagyjuk állni. Aztán szűrjük le és keverjünk hozzá kis mézet. Pihenés közben kenjük a szemhéjra.

Szemöldökfestő olaj. 2-3 diófalevelet tegyünk csészényi hideg vízbe és főzzük nagy lángon negyed óráig. A folyadékot hagyjuk kihűlni és szűrjük le. Aztán ismét melegítsük fel és keverjünk hozzá egy evőkanál ricinusolajt. Ezt a színező-olajt öntsük kis üvegcsébe és szükség esetén kis ecsettel fessük be vele a szemöldököt. A szempillára is jó. Levendulaolajjal illatosíthatjuk.

Szempilla-növesztő. Vegyünk egy rész búzacsírát, egy rész lanolint és két rész ricinusolajt. Tegyük az egészet egy magas falú üvegedénybe és állítsuk forróvíz-fürdőbe, majd addig keverjük, míg az egész egységessé válik. Az így nyert olajt még melegen öntsük egy porcelánedénybe, és légmentesen lezárva, hidegen tároljuk.